Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Тенчо Тенев в ареста заради престъпления по служба и незаконни боеприпаси
Асеновград Важно Регион Съд и Прокуратура

Тенчо Тенев в ареста заради престъпления по служба и незаконни боеприпаси

Прокуратурата в Пловдив
Прокуратурата в Пловдив

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа началникa на сектор „Охранителна полиция“ РУ – Асеновград Тенчо Тенев за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси. Тенев е задържан след акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Тенев е привлечен като обвиняем, че от месец февруари до 28 април т.г. е превишил властта и правата си, като е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ – Асеновград без да има право на това. Общата стойност на даренията е около 10 500 лева.

Тенев е обвинен и, че е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение – 554 броя патрони от различен калибър в хасковското село Крум.

Установено е, че бившият шеф на столичния КАТ е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на Община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към ОП – Пловдив.

Обвиняемият е бил задържан на 11 май 2021 г. в сградата на РУ – Асеновград.  Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.

Тенев е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Разследването е в активна фаза и се извършват оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенчо Тенев е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност, а за престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

Още

Арестуваха бившия шеф на КАТ София в Асеновград

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...