Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Вторият учебен срок приключва през юни, училищата в Пловдив изготвят график до 21 май
Важно Градът Образование

Вторият учебен срок приключва през юни, училищата в Пловдив изготвят график до 21 май

Снимката е илюстративна

Галина ГЕОРГИЕВА

Вторият учебен срок за децата от 1. до 3. клас приключва на 23 юни, а за учениците от 4. до 11 клас  до края на юни. Училищата в Пловдив трябва да изготвят график до 21 май с дейностите, с които ще занимават учениците през допълнителните седмици, с които се удължава учебната година за 1.- 6. клас.

Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова изпрати преди дни указания до директорите, тъй като в РУО са постипъли много въпроси относно прилагането на Заповед на бившия вече министър на образованието Красимир Вълчев от 27.11.2020 г.

За 1.-3. клас се осигуряват три, а за останалите – две допълнителни седмици. „Дните са неучебни, но могат да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси, проектни дейности и/или обща подкрепа“, пише в инструкциите. Различните учебни заведения попадат в различни ситуации.

Школата, в които тези седмици са използвани през първия учебен срок, сега ще провежда задължителни учебни занятия. 313 училища в цялата страна имаха право по време на онлайн обучението да използват седмици за проектни дейности, а новите уроци да оставят за юни месец по време на присъственото обучение. В Пловдив област 59 школа се възползваха от  този вариант.

Училищата, в които само отделни дни са били неучебни и са предлагани проектни дейности или занимания по интереси през първия срок, сега в също толкова дни трябва да се провеждат учебни занятия, а времето до  края на втория срок да бъде използвано за проектни дейности, компенсиращи мерки или занимания по интереси.

Училищата, които не са използвали допълнителните седмици и са приключили първия учебния срок на 2 февруари, до края на втория учебен срок ще  организират по преценка на учителите обучение за компенсиране на пропуските в усвояването на учебното съдържание. Посещението ще е задължително само за тези ученици, при които е установено изоставане.

За останалите ученици ще се организират занимания по интереси, проектни дейности, включително екипни проекти в класа и/или училището. Разрешени са посещения на музеи и други културни институции, предприятия, спортни дейности и други занимания на открито, а целта е да се компенсират дефицитите от социалната дистанция по време на онлайн обучението. Присъствието на учениците в тези дейности не е задължително.

Графикът и видът на дейностите се определят от Педагогическия съвет според предложенията на класните ръководители и ръководителите на групи за занимания по интереси и се утвърждават от директора.

Дейностите се реализират в училищна и/или в извънучилищна среда съобразно и доколкото противоепидемичните мерки позволяват, като при невъзможност това да се случи, се провеждат в електронна среда, когато това е възможно и ефективно.

Педагогическият съвет на училището може да вземе решение ученическите книжки и удостоверенията за завършен клас да бъдат издадени с приключването на часовете по училищния учебен план, а също така и за момента на раздаване.

Директорите трябва да изготвят график с проектните дейности, компенсиращите мерки или заниманията по интереси, продължителност и място. Той трябва да е готов до 21 май, както и да  бъде съобразен от класните ръководители с ангажираността и възможностите на родителите.

„Препоръчваме графикът да бъде обсъден с Обществения съвет на училището. Родителите следва да бъдат информирани своевременно за изготвения график, чрез електронната страница на училището, електронния дневник и по използваните в училището комуникационни канали“, пише още в инструкциите на началника на РУО – Пловдив Иванка Киркова./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...