Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Манол Генов: Поредният месия с 60% подкрепа? Невъзможно и вредно!
Важно ИЗБОРИ 2021 Интервю Мнения

Манол Генов: Поредният месия с 60% подкрепа? Невъзможно и вредно!

Манол Генов
Манол Генов

45-ият парламент беше различен, странен, но не безразличен. Хората обърнаха фокуса си към Народното събрание

С машинния вот рискуваме около 20% от искащите да гласуват да не успеят

Манол ГЕНОВ е роден в Асеновград. Завършил е руска езикова гимназия в Пловдив, а след това ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност руска филология. Има следдипломна квалификация по икономика на международния туризъм и втора магистратура „Организация и управление на бизнеса“. Бил е управител на ВиК в Пловдив, зам.-кмет, общински съветник и лидер на БСП в Асеновград. Генов е член на ИБ и на НС на БСП. Депутат е в 43-то и 44-то и 45-о НС. Владее английски, руски и гръцки език.


Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Генов, с какво ще запомните 45-ото Народно събрание? Очаквахте ли скандалите да вземат връх в пленарната зала?

– С това, че беше различен. И странен. И такъв ще остане в парламентарната история. И в никакъв случай, че е бил безразличен. Най-малкото, защото за по-малко от месец функциониране и едва десетина дни парламентарни заседания, огромна част от хората обърнаха фокуса си към парламента. Следяха, коментираха, интересуваха се. Дали е бил и полезен, това времето и хората ще кажат. Чисто в политически аспект бе интересен, регистрираха се феномени, като това лидери на партии да мълчат неистово, не просто в качеството си на парламентарно представени, а пред избирателите си. Имаше необяснимо желание да се направи актив от това да се заявява кой против кого е, кой с кого никога не би си партнирал, без зад това да последват аргументи, обсъждания, опити за разговори.

Някой си мислеше, че ще натрупа светкавичен актив, ако се заиграе с формулировката „ протестни партии“,

без да си дава сметка, че все пак хората прекрасно знаят кои партии са били на летните протести. Защото, хайде да си спомним, на протестите партии нямаше. БСП почтено показа присъствие, без да узурпира терена и посланията. И сега що за капитал се оказа това да се припознаеш за протестна партия на улицата, при положение, че част от цвета на протестите , младите и обикновените хора се стопиха и замлъкнаха, а в движение някои користно се присъединиха и в последствие размахаха байрак, че единствено те легитимират протестите. Това само като отклонение, но е тъжно, че и с този анонс за протестни партии в кратния живот на 45-то Народно събрание хората отново бяха манипулирани. Що се отнася до въпроса за скандалите, не бих ги определил като скандали, а като експресни опити да се консумира електорално влияние. Нелепо бе, но се оказа реалност, как цялото време на този парламент не успя да се освободи от вкуса на продължаваща предизборна кампания.

-Каква е вашата равносметка за свършената работа като депутат?

-Рано е за безпристрастна равносметка, а и е претенциозно за отчети. Като народен представител, който последователно съм се интересувал и съм бил активен в темата за водния сектор и така дълго обещаваната, и изобщо не случилата се реформа там, участвах в изслушването на енергийния регулатор . И за пореден път се уверих, че политиката за реформа във водния сектор, която управлението на ПП ГЕРБ клати десетилетие, е трайно пресъхнала откъм реални действия и воля за промяна.

Този кратък парламент ще остане в историята и като единственият, през който правителството твърдо отказа да участва в парламентарен контрол.

Не че липсваха питания, напротив, имаше достатъчно, но министрите предпочетоха по примера на премиера да излязат активно в отпуск и така няма нито един постигнат отговор. Аз например заедно с мой колега народен представител достатъчно навреме поискахме от МВР министъра да получим информация за разследването по повод побоя над кмет в следизборната нощ в добруджанско село. Такъв откровен опит за физическа саморазправа с политически мотиви, натоварен с достатъчно съмнения, че е провокиран и дори одобрен от областно ръководство на управляващата партия, не е имало. Вие да сте чули нещо повече по този проблем? А едномесечният срок отдавна изтече. Иначе в по-общ план равносметката ми е, че никой парламент не се повтаря и като хора, и като атмосфера, и като свършена работа. Дали е свършено нещо полезно, или има гафове във вид на решения, тепърва ще се разбере.

– Ваква е вашата оценка за промените в Изборния кодекс?

-И това имах предвид, че тепърва ще се разбере. Недоумявам каква точно е била конкретната цел на поисканите и гласувани промени в Изборния кодекс. За времето от приемането на тези промени до момента не съм чул нито един анализатор, компетентен в темата за изборното законодателство, който да каже: „Да, това са логични, добре аргументирани и навременни промени“. Напротив, чухме позиция и на конституционалисти, и на изборни експерти, че рисковете от машинното гласуване са видими отсега. Страни като Германия са се отказали от него, при това с решение на техния Конституционен съд, най-вече с мотива, че това опорочава принципа на прозрачност при преброяване на изборните резултати. Ще има видеозаснемане, ок, но на кое? На разпечатките от машините ли? Самото преброяване ще се прави през софтуера вътре в самите устройства. А що се отнася до опцията за повече секции в чужбина, мисля, че тук изненадите едва ли ще удовлетворят инициаторите. Освен ако инициаторите не са се легитимирали докрай, т.е. не обслужват други интереси. За съжаление споделям страховете на онези анализатори, които прогнозират, че

с този изцяло машинен вот рискуваме да оставим около 20% от искащите да гласуват да не успеят да го сторят.

Освен ако гласуването не продължи повече от денонощие. По-скоро имам основателни надежди, че служебното правителство и новата ЦИК ще вложат много отговорност в това да се обезпечи безопасността на изборите откъм технически гафове, сигурност на хората и възможността им да гласуват, както и да сведат до минимум възможностите за контролиран вот в деня на изборите, напрежение в комисиите.

– Ще участвате ли в следващите избори?

-Един активен политик, за какъвто приемам себе си, винаги участва в избори, без значение дали е кандидат за избор, активист в предизборна кампания или човек на партийна позиция. В този смисъл със сигурност ще участвам. Вече текат анализи за грешки и слабости в кампанията ни и целта ни е те да бъдат минимизирани за следващите избори на 11 юли. Разбира се, задачата е да провокираме повече подкрепа за БСП, за да имаме по-добър резултат, в което съм убеден. Труден е периодът за левицата. Справедливо или не, тя попадна в етап, когато популизмът и нетърпението за промяна умишлено се опита да помете всички действащи партии, заклеймявайки ги накуп като „ статукво“. От това

губи не само БСП, а и всички здравомислещи хора, които си въобразяват, че оттук насетне ще дойде поредният месия с поне 60% подкрепа

и ще вземе властта, цялата власт и нищо по-малко. Това не само, че не е възможно, но е и вредно. Преживявали сме го, дори до скоро. Вярвам, че на 11 юли повече хора ще гласуват и повече ще мислят, докато го правят./ПловдивПрес

Още новини по темата

45-ият парламент влиза в историята. Равносметката на част от пловдивските депутати

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...