Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Живко Георгиев пред Plovdiv-Press: Служебният кабинет е модел за бъдещо управление
Важно Интервю Мнения Политика

Живко Георгиев пред Plovdiv-Press: Служебният кабинет е модел за бъдещо управление

Живко Георгиев
Живко Георгиев
  • Служебното правителство има желание да стартира промяната, която очаква обществото
  • ГЕРБ може да направи промяна, ако потърси нова идентичност
  • Трудно е да се прогнозира какъв ефект би имало от появата на новия проект около Жан Виденов
  • Няма да е така успешна политиката на мълчанието, „Има такъв народ“ вече трябва да говори
  • Следващият парламент ще е още по-шарен от 45-ия, но има предпоставки да се формира мнозинство на промяната

Живко ГЕОРГИЕВ Роден и на 25 февруари 1955 г. Магистър по социология, преподавател в бакалавърски и магистърски програми на специалностите „Социология“ и „Политология“ в СУ „Климент Охридски“ в направленията „Методология на емпиричните социологически изследвания“, „Маркетингови изследвания“, „Политически и социален маркетинг“.
От 1992 г. до 2001 г. е изследователски директор на ББСС Галъп Интернешънъл, а от 2001 г. собственик и управител на Джи Кънсалтинг – компания, специализирана в изследователска и консултантска дейност.
С богат професионален опит в ръководството и реализизацията на изследователски проекти за множество компании, Световната банка, UNDP, USAID, министерства, държавни агенции, общини, неправителствени организации, политически партии.
През различни периоди е бил председател или член на управителния съвет на неправителствени организации като Фондация „Развитие на гражданското общество“, Институт за социална интеграция, Граждански институт, Институт „Иван Хаджийски“ и др. Член е на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.


Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Георгиев, какви послания към обществото отправя президентът Радев със служебния кабинет на Стефан Янев?

-Служебният кабинет е обнадеждаващ – с кадровата селекция, с посланията, които отправи към широката публика, надявам се и с действията си. Това ще покаже, че е разбрал настояванията на гражданското общество, поставени ясно и отчетливо още със старта на протестите през лятото на миналата година, препотвърдени от резултата на парламентарните избори на 4 април и  частично загатнати от ключови действия на парламента с кратък мандат. Това е кабинет, който има желание да стартира онази промяна, която обществото очаква. Министър-председателят е надпартиен и до голяма степен олицетворява държавността. Честни хора  и професионалисти има навсякъде, въпросът е, че се получи свръхголямо струпване на хора, лишени от морал и компетентност от политическата партия, която доминираше политическата сцена през последните 10 години.

-Задачите пред служебния кабинет, които президентът очерта, са: да гарантира нармално функциониране на държавата, да осигури честни избори и да разкрие истината за състоянието на държавата. Първите рокади вече са факт. Да очакваме ли реваншизъм?

-Какво значи реваншизъм? Цялото общество иска някои от кадрите на ГЕРБ, особено онези, които не демонстрираха морал, компетентност, да бъдат отстранени. В същото време самото правителство каза, че ще продължи онези политики и мерки, които  са в правилна посока т.е. ще има и елемент на приемственост. В дейността на всяко правителство, даже и на това, което приключи мандата си, има неща, които заслужава да бъдат продължени. Реваншизъм не виждам. Всяко друго правителство също е правило смени.

-Какви са рисковете през служебното правителство?

-Не мисля, че има много рискове, освен безкрайно многото ограничения. Като започнем от бюджета, при отсъствие на парламент новото правителство няма как да има законодателна инициатива, няма как да има подкрепата на законодателите. Принудено е да работи с администрация, която е селектирана през последните 10 години от друг и са възможни  определени саботажи от нейна страна. Донякъде  свръхочакването, което има обществото към това правителство, също крие риск.

-Загатнаха, че страната е в тежко финансово състояние.

-Това е публична тайна. Не знам конкретните параметри, надявам се до една седмица поне параметрите на състоянието на бюджета, Здравната каса, НОИ, държавния резерв да станат ясни.

-Борисов похвали кабинета. Как ще коментирате тактиката на бившия вече премиер?

-От години съм престанал да слушам какво говори Борисов. Там думите нямат особено значение, гледайте действията. Преди година в едно интервю бях казал, че е  по-добре  той да се подслушва, отколкото да се слуша. Там е истинското лице. Не знам някой от 80-те процента български граждани, които искат промяна, да се е вслушал в това, което говори и да се опитва да разчита неговите послания. Това може би има значение за 20-те процента, които все още имат желание да го слушат.

-Борисов направи кадрови промени в ГЕРБ. Какво цели?

-И в това не виждам някакъв свръхсмисъл. ГЕРБ е персонификация на интелекта, морала, ценностите на Бойко Борисов. Това е частен проект. Друг е въпросът, че не малко читави хора инвестираха много биографичен капитал в този проект, навярно имат искрено желание там да се случи някаква промяна. Но тя не може да се направи от Бойко Борисов. Тази промяна може да направи ГЕРБ, ако потърси някаква нова идентичност. Но не това е първа крачка към обновяването на ГЕРБ. Първата крачка е партията да бъде изпратена в опозиция, да получи санкцията на хората и най-вече да бъде отделена от държавата, която приватизира.

-Очаквате ли да е първа политическа сила, или ГЕРБ ще се срине повече?

– ГЕРБ може да остане първа сила, но безспорно тенденцията е силно низходяща, те са в улея на бобслея. Могат да се окажат първи, защото има бурен цъфтеж на алтернативни нови проекти. За два месеца е възможно да се появят още две-три нови леви формации, отделно два-три относително нови проекта, които имат реален шанс да се окажат в следващия парламент. Така Борисов може да се окаже с най-добър резултат по простата причина, че партията на привържениците на статуквото не е разединена, а другите са много- отляво, отдясно, от центъра.

-Заявката за участие на Жан Виденов на предстоящите избори как ще се отрази на БСП, ще се промени ли политическата картина в страната?

– Това е интересен симптом на политическата ситуация в момента. Засега е трудно да се прогнозира какъв ефект би имало от появата на този нов политически проект на изборите, много е кратко времето. Ако това се окаже устойчив проект, обещава интересно развитие на събитията в левия сектор. Потенциалът за лявото в цялото му многообразие в България е много по-голям от това, което БСП успява да визира през последните вече 20 години. В десния сектор са 200 партии, докато има 4-5 ясно заявени като леви политически субекти, но те не осигуряват политическото представителство на левия по своя инстинкт и самосъзнание електорат. Какво ще излезе от тази ферментация в лявото политическо пространство, е рано да се каже. От ферментационните процеси може да се получи вино, но може и оцет. Всичко зависи от това как ще стартира този проект, как ще се формират взаимоотношенията между левите политически субекти в страната. Ако се окаже борба- компроматна, под пояса, от това лявото няма да спечели. Ако се окаже една конкуренция на идеи, може да спечели.

-Партията на Слави Трифонов възможно ли е да стане първа политическа сила и от какво зависи да се случи това?

-Има шанс да стане първа, защото по всяка вероятност ГЕРБ ще е в низходяща тенденция. Но в същото време, ако „Има такъв народ“ не си извлече определени поуки от това, което пролича като дефицити в нейното публично функциониране през мандата на този парламент, тя може да породи определени разочарования и да загуби. Една немелка част от електората й не е силно политизиран. За да задържи и да увеличи позициите си, ще е нужна много сериозна промяна. Няма да е така успешна политиката на мълчанието и дистанцирането от политическия дебат, трябва вече да говорят.

-Изненада на изборите очаквате ли? И след 11 юли ще успеят ли партиите да направят компромис и да се сформира правителство?

-Поне две-три формации от протестния блок имат реален шанс да си вкарат представители и в следващия парламент. Да прескочат бариерата имат шанс и патриотите, ако се обединят. Следващият парламент ще бъде още по-шарен от 45-ия, но ще има по-добри предпоставки за някакъв тип обединение, което да формира парламентарно мнозинство на промяната. Партиите, които имат най-сериозни шансове от протестния лагер да се окажат в следващия парламент, разбраха силите си, както и неизбежната необходимост да работят съвместно. Разбраха около какво могат да постигнат консенсус и около кои точки ще останат на различни позиции, без това да е особена драма. Позитивна роля за формиране на бъдещо управленско мнозинство ще изиграе и служебният кабинет, който в някакъв смисъл може да бъде разглеждан като модел на това бъдещо управление – като кадрова селекция, каузи и принципи на работа.

-Доколко вторият мандат на президента Радев зависи от успеха или неуспеха на това служебно правителство?

-Зависи, но не в такава степен. Дори, когато приключи мандата на служебното правителство, едва ли ще има еднозначна оценка това успех ли е, или неуспех. Ще има и разочаровани поради това, че не са се сбъднали техните очаквания. Това правителство има ограничен мандат по време, по ресурс и по редица други параметри. По-скоро ще е успех, ако дори реализира една програма минимум – организацията на честни, прозрачни, справедливи избори и представи на широката публика ясна диагноза за реалното състояние на обществото т.нар. опит да разберем къде сме. Това ще е много полезно и за партиите, които ще участват в надпреварата на 11 юли. Ще бъде полезно и за гражданите, които от позиция на тази истина за реалните проблеми на обществото ни днес, ще направят добре информиран избор коя партийна програма да изберат./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...