Quantcast
Новини Пловдив » България » Мехмет Али Агджа: Кремъл поръча атентата срещу папа Йоан Павел II
България Важно

Мехмет Али Агджа: Кремъл поръча атентата срещу папа Йоан Павел II

Мехмет Али Агджа
Мехмет Али Агджа

„Минаха 40 години. С времето истината ще излезе наяве. Естествено, Ватиканът знае истината. Вероятно и американското правителство я знае, Кремъл също знае истината. Разбира се, има два аспекта. Единият е свръхчовешки. Една свръхестествена истина, която Ватиканът така и не обясни. Истина, свързана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е свързана с Кремъл, така че това е дълга история.Кремъл искаше да убие папата с полски произход. Защото папата представляваше голяма заплаха за съществуването, за оцеляването на Съветската империя, която беше заплашена от Полша, от профсъюза Солидарност и така, Кремъл взе решение да убие полския папа. Това е, истината е проста”. Така започна интервюто на Даниела Тренчева с Мехмет Али Агджа, стрелял срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г.

В ефира на NOVA той признава, че е обучаван в лагер за терористи, че е бил в България преди покушението срещу папата и е работил с контрабандисти у нас.

Безпрецедентната среща с Али Агджа е в основата на документална поредица от три епизода, която NOVA ще излъчи на 15, 22 и 29 май от 18:00 часа в предаването „Ничия земя“.

На 13 май 1981 г., в сърцето на Ватикана – площад „Свети Петър“ в Рим, папата поздравява събралото се множество. Името му е Йоан Павел II, роден като Карол Войтила, поляк. Той е първият папа-славянин и единствения от социалистическа страна. Избран е наскоро и дейността му представлява голяма опастност за Съветския съюз и целия социалистически лагер, особено за родната му Полша, в която вече действа и профсъюзът „Солидарност“, оглавяван от Лех Валенса.

В 17:17 минути проехтяват изстрели. Папата пада в ръцете на обкръжението си. Откаран е спешно в болница „Джемели“, но губи много кръв и е на косъм от смъртта.

На площада е арестуван мъж, който стиска пистолет „Браунинг“ в ръката си. Опитва се да избяга, но е затруднен от една шокирана монахиня – сестра Летиция, която започва да крещи: „Защо го направи?“. Така е задържан Мехмед Али Агджа, 23-годишен, турчин, член на крайнодясната организация „Сивите вълци“. Агджа признава, че той е извършителят на покушението срещу папата. Твърди, че е бил сам. Осъден е по бързата процедура на доживотен затвор.

Наричат случилото се пред 40 години на площад „Свети Петър“ „Денят на Апокалипсиса. Определят изстрелите срещу него като опит за смяна на световния ред. Отзвукът по целия свят е огромен. И тогава, и сега, версиите са много, но истината е само една.

„Както може да се да се види от документалните кадри от този ден, от 13 май, стрелях два пъти. Много добре си спомням този момент”, казва Али Агджа. И допълва: „Стрелях само аз, вижда се. Не е имало нужда от други хора”.

Разпространяваните за Агджа данни за живота му преди 13 май 1981 г. са, че през 1977 година преминавате обучение в палестински лагер южно от Бейрут, организиран от Карлос Чакала с участието на български и източногермански инструктори. По-късно отива в Сирия, където го обучават на терористични тактики. Според твърденията това е платено от българското правителство.

„Не. Не от българското правителство. Българското правителство няма нищо общо. По онова време тероризмът, било то в Ливан, или в Сирия, беше организиран и финансиран от КГБ, от комунистическо-терористичните тайни служби“, казва Агджа.

Папа Йоан Павел Втори прощава на Али Агджа за нападението, когато през 1983 г го посещава в затвора.

„Това е чудо. Той самият го каза, не на мен, а на световната преса, каза: „Днес е исторически ден. Тази среща беше предопределена от Бога.” Така че това е чудо. Папата прости десет пъти. Говорихме за пророчеството от Фатима. Най-голямото пророчество в християнството за последното хилядолетие, защото атентатът срещу папата вече е бил предсказан”, разказва Агджа.

Запитан защо именно той е избран, Агджа отговаря: „Защото светът трябваше да мисли, че го е извършил луд, психопат, фашист, така че никой да не заподозре Кремъл. Ако ли не, щеше да предизвика падането на Съветската империя, представете си политически лидери, които искат да убият главата на Римокатолическата църква. Затова предпочетоха да е някой луд, привиден привърженик на фашизма Турчин.

„За мен това е дълг – да повторя, че България няма никаква връзка с атентата срещу папата”, категоричен е Али Агджа./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...