Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Андрей Чорбанов: Ще представя българската ваксина срещу COVID-19 тази есен
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Андрей Чорбанов: Ще представя българската ваксина срещу COVID-19 тази есен

Проф. Андрей Чорбанов

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост. Това заяви пред БНТ проф. Андрей Чорбанов, имунолог от БАН и депутат от „Има такъв народ“ в 45-ия парламент. Според него всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима.

Той допълни, че искат да има 2 форми – инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Според него прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година, все още имат имунитет.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това не трябва да променя начина на живот, коментира проф. Чорбанов.

„Имах много слаби симптоми в началото, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре.  Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия – коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница“, разказа той за срещата си с вируса.

Очаква предстоящите избори да са по-честни, тъй като промените в Изборния кодекс ще го гарантират./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...