Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Суматохата и тежкият проблем на града ни
Анализи Важно Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Суматохата и тежкият проблем на града ни

Георги Петров
Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Бяха парламентарни избори. Редовни. Имахме парламент. И той редовен, уж. Редовен, ама пълен само с пълнеж. И да имаше в него личности, предпочетоха и те да се правят на пълнеж. Вероятно прецениха, че не ще могат да надприказват пълнежа. И за няколко дни се разпадна този ни парламент. Както според строителите се разпада бетон без арматура.

И се получи нещо като обществено-политическа суматоха. Конституцията ни ги е предвидила тези обществени заболявания и е предписала рецепти за лекуването им. Президентът ни  приложи една от тях и кратковременно поуспокои суматохата. Но големи политически умове твърдят, че служебните правителства трудно я озаптяват. Ако изобщо могат.

В тази общодържавна обстановка нашата Пловдивска общинска администрация реши да сондира мненията на видни архитекти, строители, предприемачи и екскметове по проблема със задръстването на Пловдив с автомобили и нежеланието на улиците и пътищата му да се саморазширяват,  самоблагоустрояват и модернизират. И зеленината ни се топи с дните, месеците и годините.

Извинете шантавите ми сравнения, но стана нещо като в пиесата на Йордан Радичков „Суматоха“. Там един от основните герои, подобно на  Шекспировия Хамлет, питащ се от векове да бъде или да не бъде, се пита сега ли да закачи жената или след суматохата. Нашият аналог реши да закачи темата, колкото тежка, толкова и  дашна политически, точно по време на суматохата.

Намерението е да се получи максимално обществено съгласие общинската ни администрация да изтегли дъгосрочен заем от 113 милиона от Фонда за градско развитие (ЕБВР). Който, изтеглен, ще може да се изплаща 20 години при тригодишен гратисен период. С парите да се модернизират пътните артерии на Пловдив, така че бързо да изхвърлят от чертите на града задушаващите го ауспуси. И нещо друго в полза на здравето на пловдивчанина да се направи.

Кметът г-н Здравко Димитров каза, че 5 милиона моторни превозни средства влизат всеки месец в Пловдив. А в самия град има регистрирани над 200 000 автомобили. Отделно са приходящите. Парите са нужни и т.н. Да, нужни са, градът се задушава.

Да погледнем картинката от друг ъгъл. Бизнесът напира по собствените си закони и нищо не го спира, най-малко екологичните норми и административното човеколюбие.

Напреднала Европа има нужда да се освобождава от физически и морално амортизираните си коли най-изгодно. У нас кипи желание всеки да си има кола. По възможност по на сметка. Предприемчиви люде изкупуват старите коли на Европа и ги препродават с прилична печалба у нас. Тези предприемчивите вече са много и са силни. Обградиха се солидно и с бизнеси със сходни на техния интереси.

Ако си нямаме друга работа, да преброим автосервизите, регистрираните и другите. Много са, много хора хранят семействата си, като работят в тях. Много внасят резервни части и консумативи, много ги разнасят по сервизите.

Забраната за внос на стари коли и ограниченията за движенията им по екосъображения ще предизвикат революция. За хляба! Това е един, не само голям, но и набъбващ застрашително  проблем.

Пари за  изграждане и модернизиране на улиците и пътищата няма откъде да дойдат. Т. нар. Пътен данък  и другите такси не може да бъдат вдигани до безкрайност, защото кмет се става след избори.

Ами заем. Няма да е за първи път. При кмета Чомаков беше теглен 50-милионен. При кмета Тотев –  30-милионен. Още си ги плащаме. Нали ни упояват с мантрата, че светът живее на кредит. Пък и нали всички се фукаме, че раждаме и отглеждаме умни деца, те ще намерят начин да изплащат нашите борчове.

Авторитетните личности са събрани, за да  подкрепят с мненията си намерението на администрацията. Те повечето казаха, че е наложително да се направят уличните подобрения, но по мое  мнение избягваха твърдото „да“ за заема. Един или двама казаха, че при предлаганите условия парите са направо подарени. Доста от присъстващите дърпаха чергата към себе си, още преди заемът да е гласуван – в нашия район е най-належащо да се направи еди-какво си с парите.

Познавам някои от тези авторитетни личности. При среща възнамерявам да ги попитам дали  не са присъствали там само от учтивост и с усещането, че се прелива от пусто в празно.

Малко дразни, но се полага да повтаряме като папагали. Пловдив привлича инвестиции. Те привличат нови жители. Те пък стимулират строителството и други неща стимулират. И нормалното човешко живеене трудно се побира в старата черупка на града.

Ще прецитирам от дописка в този сайт мнението на арх. Иван Делчев, един от екипа, който работи по новия ОУП на Пловдив. Не съм искал разрешението му, но съм сигурен, че няма да ми върже кусур, знаем се от години. Той казва: “Правилото е на 1 лев, вложен от частните инвеститори в жилищна площ, да има 1 лев от общината за инфраструктура и зелени площи. В момента частните инвестиции превишават 5 пъти възможностите за вложения от страна на общината.“

Вие както искате, аз съм съгласен с г-н архитекта, че тук е ключът за бараката. Вероятно има смисъл и в това да събереш авторитетите по темата, за да споделят как си представят идеалния град, като си спестяват отговорите на въпроса кой, как и с какви средства ще го направи. Истински смислено би било да се чуе кой от авторитетите и как си представя начините, по които  администрация, бизнес и общество ще работят, за да намалят диспропорцията 5:1. Заемът е, ако не най-лесният, един от най-лесните начини да се имитира стопяването й.

Ако всичко това не е задача за изявените архитекти, строители, бивши и настоящи управленци, общинската администрация ще бъде принудена да направи чудо – да свика на консилиум бъдещи управленци. Или прорицатели./ПловдивПрес

Още

Партия КОД в Пловдив: Толкова голям заем се тегли само при стратегически план за ползите за трафика

Общественото обсъждане на новия заем от над 113 млн. лв. е днес

Зико: Последният голям проект в Пловдив е от времето на Гърневски – надлез „Родопи“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...