Quantcast
Новини Пловдив » България » Главният секретар на МВР уволнен заради насилието на протестите
България Политика

Главният секретар на МВР уволнен заради насилието на протестите

Ивайло Иванов
Ивайло Иванов

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е уволнен заради насилието на протестите, става ясно мотивите към предложението за освобождаването му.

„Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото. Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото“, се посочва в документа.

Според мотивите при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в столицата напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци, се казва още в мотивите. Отбелязва се, че са пострадали в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти.

Посочва се и че случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР са намерили отзвук и са отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации, а социологически проучвания са показали, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие.

Още

Уволниха и главния секретар на МВР

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...