Quantcast
Новини Пловдив » България » Даниел Митов: Президентът държи в плен българските институции
България Важно Политика

Даниел Митов: Президентът държи в плен българските институции

Даниел Митов и Деница Сачева
Даниел Митов и Деница Сачева

Президентът Радев държи в плен българските институции. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на брифинг пред централата на партията.  По думите му в интервюто си пред БНР Радев е атакувал в личен план представители на ГЕРБ, защото няма аргументирани отговори на поставените от ГЕРБ конкретни политически въпроси. „Защо, г-н президент, и до ден днешен криете декларацията на Б9? И какво целите с това криене? Защо не сте заели все още позиция по случая Навални? Защо не сте заели ясна и категорична позиция по разкриването на шпионската мрежа в полза на Руската Федерация на територията на Република България“, попита Даниел Митов.

Според него Радев излиза с тезата, че българското правителство едва ли не е позволило действията на агентите на ГРУ на българска територия, но по тази логика трябва да каже и британското правителството ли е позволило отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря, както и на Литвиненко преди години. И Чешкото правителство ли позволило взривяването на оръжейните складове на негова територия? „Шпионските мрежи затова са такива, защото те действат извън закона и отвъд волята на националните правителства. И когато подобни шпионски мрежи бъдат разкрити, съответните институции, включително и държавния глава, са длъжни да заемат позиция и да одобрят действията на институциите, които са разкрили подобен шпионаж, а не да шикалкавят“, подчерта Митов. По думите на зам.-председателят на ГЕРБ, предизборно президентът се опитва да лъже всички едновременно. „На едните да казва, че той е прозападен, на другите да казва, че е проруски, на трети пък да намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет“, посочи още Митов.

На брифинга бившият социален министър в кабинета на Бойко Борисов и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ – Деница Сачева увери, че всички социални  плащания на бюджета са гарантирани. „Смешен е този плач за актуализация на бюджета, който чуваме непрекъснато. Всички плащания са гарантирани през Закона за държавния бюджет и през Закона за държавното обществено осигуряване. В краткия живот на това Народно събрание президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив – интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс и всички знаете беше приет той и как беше публикува. За една нощ, дори предварително, преди датата на Държавен вестник. Ние предложихме правителство и ако то беше подкрепено, щеше да има актуализация на бюджета“, подчерта Сачева. Тя припомни, че имаше възможност конституционно мнозинство от 165 депутати да състави правителство и ако считаха, че това е толкова важно и без актуализация на бюджета не може да се работи, да го направят. „Нещо повече, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи да има правителство с няколко конкретни задачи, една от които да бъде актуализацията на бюджета. Нищо от това не се прие и не се случи. Въпреки това, само 12 часа след встъпването на служебното правителство в длъжност, обяви, че внезапно е намерило 318 милиона лева и ще може да осигури добавките за пенсионерите в размер на 50 лева във времето, в което ще действа това правителство“, заяви Сачева.

Според нея не може да се говори, че бюджетът е издънен, че хазната е празна, че има нужда от актуализация, след като 318 милиона лева бяха намерени буквално за една нощ. „Ние бяхме упреквани за това, че тези 50 лева са предизборно купуване на гласове от пенсионерите. Ако трябва да влезем в тази предизборна реторика, тъй като предизборната кампания на г-н Радев за президентските избори върви още от преди кампанията за предишните парламентарни избори, логичният въпрос към него е купува ли той гласовете на българските пенсионери с тези 50 лева, които им обеща в рамките на мандата на това служебно правителство?“, попита Деница Сачева.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Сачева обясни, че той не е на правителството на ГЕРБ, а е на българската държава и общество. „И това, че президентът има 6 проекта, за които непрекъснато лобира, това не е причина да говорим, че този план не е добър“, категорична бе тя.

Още

Президентът: Губим цяла партия в парламента заради недействителни бюлетини ОБНОВЕНА
Румен Радев: Служебният кабинет е модел за изход от кризата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...