Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Иванка Киркова пред Plovdiv-Press: Пловдив отново ще постигне високи резултати на матурите
Важно Интервю Мнения Образование

Иванка Киркова пред Plovdiv-Press: Пловдив отново ще постигне високи резултати на матурите

Иванка Киркова,снимка: ПловдивПрес
Иванка Киркова, снимка: ПловдивПрес
  • По 10 ученици с маски ще се допускат на матурите в една зала
  • Ваксинирани квестори ще пазят карантинираните зрелостници
  •  На входа на училището ще има пропускателен режим, няма да се допуска струпване на ученици
  • Изпитът започва в 8 часа, зрелостниците да не забравят личната карта и служебната бележка
  • Българският учител заслужава подкрепата на обществото

На 19 май зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ. На 21 май ще се проведе Държавен зрелостен изпит(ДЗИ) по предмет по избор. Между 26 и 31 май е третият изпит по желание на ученика. Каква е организацията в училищата в Пловдив и областта, как ще се процедира с карантинираните 12.класници, по-трудна ли беше учебната 2020/2021 година – разговаряме с началника на РУО – Пловдив инж. Иванка КИРКОВА 


Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Г-жо Киркова, за втора поредна година матурите в 12 клас ще се провеждат в пандемична обстановка. Готови ли са училищата в Пловдив и областта, колко зрелостници ще се явяват на ДЗИ?

– Училищата са готови. Днес и утре се раздават служебните бележки на зрелостниците за допускане до ДЗИ. До 18 май трябва да получим информация от директорите. До момента 4517 зрелостници от Пловдив и областта са подали заявления за матурата по БЕЛ, която ще се проведе на 19 май. Утре ще знаем колко от тези ученици не са допуснати. Общо 3555 дванадесетокласници са подали заявления за втори ДЗИ на 21 май. Най-предпочитан е английският език – 1250 ученици са го посочили. 951 зрелостници са подали документи да се явят на втора матура по професионална квалификация в специализираните гимназии. 813 зрелостници предпочитат биология, 489 са посочили философски цикъл, 374 ученици са подали заявления за география и икономика, 276 – за математика, а 125 – за история. От чуждите езици, след английския, най-предпочитан за втора матура е немският с 65 желаещи. Следват испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20. Само 24 са поискали да се явят на матура по физика, а 17 – по химия. Окончателната информация ще имаме на 18 май.

– В колко училища ще се провеждат матури и каква е организацията?

– В Пловдив и областта сме създали небходимата организация. В 68 училища ще се провеждат Държавни зрелостни изпити, като в 63 ще е матурата по БЕЛ, в 50 – втори ДЗИ, а в 1 училище ще е третата матура, която е по желание. За ДЗИ по български език и литуратура са осигурени 494 зали, за втората матура – 397, а за третата – 16.

– Колко квестори ще пазят учениците?

-По БЕЛ са 1559, за втори ДЗИ са 1255, а за третата матура – 62-ма.  Инструкциите са учениците да бъдат по 10 души в една зала, като трябва да се осигури необходимата дистанция от метър и половина между тях. Ученици и квестори трябва да носят маски, в училищата да бъдат осигурени дизенфектанти. Периодично трябва да се проветряват стаите. В двора на училището не трябва да се допуска струпване на ученици, трябва да се спазва дистанция. На входа ще има пропускателен режим, ще има медицинско лице, което ще мери температурата. Учениците ще показват личната си карта и служебна бележка за допускане до изпита. Трябва да носят прозрачен плик, в който да поставят личните си вещи. Както миналата година, така и тази, съм информирала директорите да осигурят ръкавици във всяка зала за зрелостниците, когато посещават тоалетна. Ден преди изпита, т.е. на 18 май и 20 май всички директори ще направят дезинфекция на сградите. Още преди месец сме написали писма до МВР и EVN , търсим съдействие от тях. Родители и други придружители не се допускат в двора на училището.

– Ако се открие в момента ученик с температура, какво следва?

– Директорите имат указания. Ако се установи такъв ученик, трябва да бъде изолиран в друга стая и по преценка на медицинския специалист може да продължи изпита. Трябва а се уведомят родителите, да се направи консултация с личния лекар. Ако се наложи, директорът ще се свърже със Спешна помощ. Медицинското лице трябва да прецени как да се действа на място. Ако зрелостникът не може да продължи изпита, ще се яви на сесията през август.

-Има ли карантинирани ученици в Пловдив и областта и как ще се процедира с тях?

-Миналата седмица написах официално писмо на РЗИ, за да координираме действията между РУО, директорите, РЗИ и МВР за подобни случаи. Получихме специално писмо от МОН, изготвено на базата на инструкции от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. До утре трябва да получим информация от РЗИ колко и кои са контактните карантинирани. Миналата седмица направих съвещание с всички директори на училища-центрове, в които ще се провеждат ДЗИ-та. Разгледахме указанията и взехме решение дейностите да вървят паралелно. Ако някой от директорите получи инфрмация за карантиниран ученик, трябва да информира РУО и училището, в което ще се яви този зрелостник.

До 5 карантинирани ученици ще се допускат в специална стая, според инструкциите, а квесторите трябва да са ваксинирани

За всеки конкретен случай РЗИ ще даде становище дали ученикът да се  яви на матурата, както и ще се информира МВР за неспазване на карантината. Засега имам информация за двама ученици в Пловдив. На единия му предстои изтичане на карантината точно на 19 май . Вероятно ще трябва да представи отрицателен PCR и ще се яви на матура в специална зала, но РЗИ има последата дума.

– Какъв съвет ще дадете на 12.класниците?

– Изпитът започва в 8 часа, нека да преценят кога да се явят в училище предвид всички мерки на входа. Зрелостниците да не забравят личната карта и служебната бележка. Нека не рискуват и да не използват телефоните си, а да ги изключат и предадат на квесторите. Всички други устройства също да бъдат премахнати. Много млади хора имат гривни, с които мерят пулс, крачки т.н. , препоръчвам с подобни устройства да не отиват на изпит. Вярвам, че зрелостниците са се подготвили. Нашите стремежи са отново да покажат високи резултати. Пловдив винаги е бил в челото на класацията с постигнати високи резултати от ДЗИ в страната. Ако запазим мястото си или се придвижим напред, ще е голям успех. Пожелавам на всички 12.класници да са здрави и да постигнат резултатите, които ще ги удовлетворят.

– Вашата равносметка за тази учебна година, голяма част от която се проведе в дистанционна форма на обучение. По-трудна ли беше тя от предходната?

-Истаната е, че направихме и невъзможното. Изкарахме още по-трудна година от предходната. Данните и докладите ни показват, че винаги може повече в отделни училища. Онези високи цели, които си постивихме с действието на Механизма за обхват на децата в училище, се опитахме да ги следваме. През цялото това време експертите от РУО даваха методическа подкрепа и извършваха наблюдения в електронна среда. Примерите са стотици. В някои от училищата процесите бяха по-дълги и бавни, а същевременно бяха осигурени лаптопи, телефони на ученици, но голям проблем се оказа липсата на умения за работа с тези устройства. Вярвам, че много работа са свършили образователните медиатори. Летните месеци с проекта „Подкрепа за успех“ и с работата с ученици от уязвими групи пропуските ще бъдат наваксани.

– Предстои 24 май. Миналата година празнувахте виртуално. Тази година какви са инициативите в РУО, ще наградите ли отново изявени ученици?

– Организатор на честванията за 24 май е Община Пловдив, появи се информация, че шествие няма да има тази година. Решихме, че е добре всяко училище да отпразнува празника и да не организираме онлайн честване, както направихме миналата година  с помощта на СУ „Христо Г. Данов“. Ще поднесем цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий, ще се включим в празничната литургия. На 26 май от 10, 30 часа в двора на Професионалната гимназия по туризъм ще бъдат наградени учители и директори. Миналата година обявих, че тази награда заслужават всички колеги. Тази година също има номинирани.

– В тези трудни времена трябва ли обществото да стане на крака в чест на българския учител?

– Този този въпрос предизвикава много емоции у мен. Да, българският учител заслужава уважение. Учителите получиха признание от обществото миналата година. Тази подкрепа днес е също много важна. Повече от година по време на пандемия мотивацията, мобилизацията, силите са на изчерпване. Трябва ни рестарт. Сега трябва да се убедим дали всичко, което сме направили през годината, е довело до добри резултати. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...