Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Иван Атанасов: Скоро ще обявим новия ляв патриотичен проект с Жан Виденов
България Важно Пловдив Политика

Иван Атанасов: Скоро ще обявим новия ляв патриотичен проект с Жан Виденов

Иван Атанасов, кадър: pogled.info
Иван Атанасов, кадър: pogled.info

Галина ГЕОРГИЕВА


Скоро ще обявим новия ляв патриотичен проект, който създаваме с Жан Виденов. Трябва да се разделим с илюзиите, че БСП е способна да представлява лявото пространство в България. Време е да се създаде нова лява патриотична формация, която да се бори за България, за справедливост, достойнство и солидарност. Левицата в България има шанс да тръгне по нов и спасителен път“. Това заяви пред ПловдивПрес идеологът на новия проект „Лявата алтернатива за България“ Иван Атанасов. Той е последен председател на младежката организация на БКП/БСП, бивш член на ВС на БСП и народен представител в 37- то Народно събрание от левицата.

ПловдивПрес беше първата медия, която съобщи, че в новата лява формация активно се включва Жан Виденов – министър-председател на България през 1995 и 1997 година и лидер на БСП между 1991 и 1996 година.

До дни представители на Инициативния комитет за създаване на „Лявата алтернатива за България“ ще обявят публично в София Хартата на принципите, около които се обединяват. Ще бъде подписано коалиционно споразумение с други леви партии за общо явяване на предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Работното име на коалицията е „Ляв алианс за чиста и свята република“. След изборите ще бъде структурирана новата формация и ще бъде избран лидер.

„Това ще бъде патриотична левица, която се бори за националната държава. Нашият лозунг са думите на Апостола на свободата Васил Левски „За чиста и свята република“

Първо, ще се борим за достоен труд и достойно предприемачество. Сега хората не вярват, че чрез честен труд, професионализъм и необходима квалификация може да се успее. В обществото остава нагласата, че успяват тези, които се занимават с кражби, корупция и далавери. Това трябва да се промени. Второ, трябва да върнем достойнството на България и българите като равни и равноправни граждани на Европа. На какво основание една 1300-годишна държава с история, държава, която не си е променяла името и е създала писменост и азбука, е натикана в ъгъла и периферията? Трето, трябва да се противопоставим на тази вълна, която ни обезличава, която се опитва да пренапише историята ни, да неглижира нашите национални герои и нашата литература, която възхвалява миналото и борбите за национално освобождение“, обясни пред ПловдивПрес Иван Атанасов.

Според него Европа трябва да бъде Европа на нациите и на националните държави, а не „брюкселското чиновничество да се опитва да обезличи народите и да наложи диктата на мултинационалните корпорации“.Той разкритикува ПЕС, че защитава „ джендърски идеологии и новите глобални постулати за постикономика и зелени сделки“, определи европейските леви като „лобисти на глобалния финансово-олигархичен капитал“

„Какво означава Зелената сделка? Европа ни казва – закрийте си и малкото останали индустрии – въглещни централи, мините, химическата индустрия и други, които генерират някакви въглеродни емисии. Българския бизнес и гражданите трябва да знаят, че няма да получим пари от Европа, за да развиваме индустрията, а да я закрием. АЕЦ „Козлодуй“, например е с 2000 мегавата мощност и дава над 30% от производството на електроенергия в България. За да бъде заместена с фотоволтаични централи са необходими 12 000 мегавата т.е. 6 пъти повече, за което ще трябват 150 000 дка земя, а това е земята на няколко общини. Ние не трябва безрезервно да изпълняваме това, което Европа ни каже. Заради едни пари да си продадем и последното, което е останало. Всички наши идеи са описани в Харта на принципите и хората ще могат да се запознаят с тях“, каза Иван Атанасов.

Според новата лява формация е необходима дълбока реформа в здравеопазването, образованието, пенсионната система и социалното подпомагане. „Скандално беше, че по време на пандемията хората трябваше да си плащат по 120 лв. за PCR тестове, по 50 лв. за антигенни тестове за коронавирус, за кръвни изследвания и лекарства. Болестта събори много хора без да имат шансове да се лекуват, държавата трябваше да поеме разходите за тестове и лечение. Не може да има огромен брой здравни заведения, които да изсмукват парите от Здравната каса, а във Видин да няма болница. Системата „парите следват пациента“ трябва да се трансформира. В образованието също порочния принцип „парите следват ученика“ трябва да бъде премахнат“, коментира идеологът на новия ляв проект.

Попитан на каква подкрепа ще разчитат и дали целта е да се цепят гласове от БСП, той беше категоричен, че инициаторите на „Лявата алтернатива за България“ през последните 20 години не са били в ръководстото на БСП, за разлика от хора, които през годините са били на ръководни постове в партията и са я напускали, за да създадат нови проекти.

„Аз съм социалист на свободна практика. Нашата преценка е, че БСП е политически мъртва, с уважение към хората, които продължават да вярват в нея

С най-слабия изборен резултат през последните 30 години от само 480 хиляди избиратели БСП е сведена до треторазрядна партия с ограничено влияние върху обществените процеси. БСП със своята политика загуби доверието на хората и сведе широкия друм на лявата идея до една тясна пътечка за избрани. Този процес датира още от далечната 1997 г., когато т.н „генералско движение в БСП“ свали правителството на Жан Виденов и БСП от власт и започна трансформацията на партията от масова в елитарна. Трябва да се създаде нещо ново. Който ни припознае и смята, че сме истински, автентични, ще ни подкрепи – и от ляво, и от патриотите, и хората, които са разочаровани от този компрадорски олигархичен модел, който управлява България в момента. Основната ни битка е този модел да бъде разбит и да опазим България от всички опасности, които я грозят в момента. Когато се решат тези задачи, ще могат да се решават и следващите, свързани с нова индустриализация на страната, създаване на стабилна среда за бизнес, подкрепа на енергетиката, земеделието“, коментира още Иван Атанасов.

За Жан Виденов каза, че са приятели и съмишленици от 30 години и заедно ще водят битката за България чрез „Лявата алтернатива за България“

Пред ПловдивПрес преди дни Жан Виденов обясни, че няма да е лидер на новата партия, а в момента е организационен секретар и експерт по международните въпроси в Инициативния комитет.

“В Инициативния комитет на новата лява патриотична формация са все хора с достойнство, професори, бизнесмени, бивши народни представители, някои са били свързани с БСП през годините, били са членове на Висшия съвет на партията и на младежката организация“, загатна само Иван Атанасов, но не пожела да посочи конкретни имена./ПловдивПрес

Още новини по темата

Жан Виденов пред Plovdiv-Press: Създаваме нова партия и ще участваме на изборите

Сидеров: Човек на Жан Виденов ме потърси за коалиция

Партията на Жан Виденов: Няма да се коалираме с „Атака“

Първо в ПловдивПрес: Нова лява партия подгрява, групирана около Жан Виденов

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...