Quantcast
Новини Пловдив » България » КНСБ: Близо 25% от сигналите за нарушения са за неизплатени заплати
Бизнес България Важно

КНСБ: Близо 25% от сигналите за нарушения са за неизплатени заплати

Пламен Димитров
Пламен Димитров

1572 са сигналите за нарушенията в трудовото законодателство за 2020 година. Това показва годишният доклад на КНСБ. 24,7% от тях са за неизплатени възнаграждения, а 14,7 за неспазване на осигурителни права.

Президентът на КНСБ заяви, че в момента „горещият картоф“ е сумирането и изчисляването на работното време и извънредния труд, който се намира в ръцете на служебния министър Гълъб Донев, съобщи БНТ.

Освен това от синдикалната организация са поискали среща със служебния министър-председател, за да получат отговори на въпросите как неговият кабинет ще гарантира запазването на 300 000 работни места, в условията на продължаваща пандемия, с какви мерки и с какви средства.

Пламен Димитров визира досегашните мерки като 60:40 и 80:20 и ще питат дали служебното правителство има други.

От КНСБ очакват още да се запази финансовото стимулиране от 1000 лева на хората на първа линия.

„Както намериха 50 лева за пенсионерите, така очаквам да намерят средства и за икономическите мерки, и 1000 лева за хората на първа линия“, каза още Пламен Димитров.

От КНСБ отчитат ръст на нарушенията свързани със секторите, засегнати или пряко свързани с пандемията.

Пламен Димитров  предупреди, че са необходими промени, които да защитават работещите от вкъщи – трябва да се уреди законодателно правото на изключване на работника след края на работния ден, да има промени, свързани с гарантиране на безопасността при работа, както и да се гарантира, че работодателите плащат разходите за работа от дома, което в момента не се случва.

По думите на лидера на КНСБ много от промените могат да се случат през колективното трудово договаряне, но за правото на изключване е необходимо законодателно уреждане. Това вече се е случило в Германия и Франция.

Президентът на КНСБ предупреди, че склонността за самоексплоатация на работещите от вкъщи е налична, наблюдават се и депресивни състояния.

От КНСБ смятат, че в колективните трудови договори могат да се заложат и компенсаторни механизми под формата на допълнителни почивки и отпуски за хората, които работят допълнително от вкъщи./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...