Quantcast
Новини Пловдив » България » Вълна от коментари след атаката на Рашков срещу бТВ
България Медии Политика

Вълна от коментари след атаката на Рашков срещу бТВ

Бойко Рашков и водещите на бТВ
Бойко Рашков и водещите на бТВ

Социалната мрежа завря от коментари за злополучното интервю на вътрешния министър Бойко Рашков пред Биляна Гавазова и Златимир Йочев в сутрешния блок на бТВ.

Напрежението ескалира след днешното изявление на Рашков по темата по БНР, че ако е шеф на бТВ ще уволни и двамата водещи – Гавазова и Йочев.

„Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й водеха предаването, е доходна дейност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат. Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти”, коментира пред БНР служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. „Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването“, добави Рашков.

бТВ реагира остро на заканата в специална позиция. „Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници.”, се казва в изявлението на телевизията.

В мрежата последваха куп коментари и реакции на журналисти, политици, общественици.

Явор Дачков написа доста дълъг текст по темата, като нарече атаката на Рашков „Политическа глупост“:

В продължение на 20 години Слави Трифонов водеше предаване в най-гледаното време на бТВ от което обиждаше Борисов през ден и правеше скечове за ГЕРБ и управляващите непрекъснато. Зради бТВ днес Слави Трифонов е водач на най-голямата опозиционна сила срещу ГЕРБ. бТВ отразяваше протестите дори когато на тях имаше много малко хора. Всяко блокиране на кръстовище от петима души попадаше в централната емисия, несъразмерно отразено от гледна точка на информационния повод. Живи включвания и говорители срещу правителството на ГЕРБ. По бТВ Васил Божков обяви ГЕРБ за хунта, сагата „8-те джуджета“, апартамент-гейт, ремонта на Графа и всички скандали бяха подробно отразявани. Всички шамаросани от полицията протестиращи получиха обилен ефир, че и цели предавания, посветени на тях. Никой от бТВ не посмя да ги попита какво мислят за поведението на полицията в Щатите или Западна Европа, които самите протестъри препоръчват като модел.

бТВ обилно отрази дори несвързаните показания на Илчовски. Като цяло бТВ е най-опозиционната медия в последния мандат на ГЕРБ. Атаката срещу нея е политическа глупост, а репликата на Бойко Рашков е политическа грешка. По принцип балансите в такава огромна медия, собственост на корпорация, са много сложни и тънки за изпълнение. Престараването на двамата колеги, които за баланс са се обрушили несъразмерно върху Бойко Рашков, не са повод да се съди телевизията несправедливо. А думите му са недопустими от позицията, която заема. По принцип в България медиите са доста по-свободни от медиите в САЩ и редица страни от Западна Европа. Приказките за 112 място са тъпа и невярна пропаганда. Казвам го като журналист, който заради царя, Тройната коалиция, Борисов и Пеевски няма предаване в национален ефир от 20 години. Репликата на Рашков, продиктувана от наранено честолюбие, е политически гаф. Войната с такава голяма медия няма как да бъде спечелена и само носи щети. От друга страна тази реплика с нищо не допринася за подобряване на качеството на журналистиката, което я прави и напълно безсмислена по същество. Феновете, които са срещу ГЕРБ ще се изкефят, но с репликата си срещу бТВ Рашков всъщност вреди на каузата им.

„Както написах и в началото на миналата година по повод лепването на етикета „Божков ТВ“, едно некадърно направено интервю не е повод да се атакува медията и то със съвсем друга цел. Очевидно онази цел беше постигната. Мисля същото и за атаката срещу служителите на медията в момента.“, коментира във фейсбук журналистката Генка Шикерова.

Подобни изявления са надопустими, написа в мрежата и политикът от ВМРО Карлос Контрера, шеф на групата на ВМРО в Столичния общински съвет. „Подобни изявления са недопустими. Още повече да се казва кой журналист да бъде уволнен, сменен и прочие. Казвам го като човек на обществена длъжност. Направено публично едно такова изявление звучи като заплаха. Когато не смяташ определени журналисти, предавания, медии за коректни и обективни – просто не приемаш поканата. И обществото решава кой крив и кой прав. Но по друга медия да обясняваш как някой трябвало да бъде махнат, защото не задава удобни въпроси или защото е настоявал за отговори, не е допустимо. Така си мисля. Може и аз да не съм прав. Обаче от тая ситуация остава горчивият привкус, че точно моделът, който толкова критикуваха едни хора, се развива в една доста по-остра посока в момента.“ Човек трябва да знае кога да спре да се държи като протестър. Ако не знае, крачката към анархията е малка.

Новата звезда на ГЕРБ Даниел Митов също се включи по темата и използва да нападне президента Румен Радев. „За служебния кабинет, неговите действия и изказвания носи лична отговорност президентът Румен Радев. Ако Радев си замълчи и не вземе отношение по изреченото от Бойко Рашков, можем да смятаме, че споделя идеята за отстраняване на журналисти, които си вършат работата, задавайки важни въпроси от особен обществен интерес“, написа Даниел Митов във фейсбук. /ПловдивПрес

Иван Бакалов написа: Много е трогателна позицията на бТВ в стил „Бият Паниковски“ – аууу, вътрешният министър заплашва свободата на словото.
Ами той казва „бих ги уволнил“, вие си им берете срама. Понеже съм го изпитал и на гърба си – журналистите не са свещени крави, могат да ги съдят, и в съда, и в коментари.
Значи, Борисов може да стисне за топките под масата шефовете в бТВ, или да ги купи, те да пеят с изтънял гласец, да му ближат раните и да кълват всеки, който е критичен към правителството му, а ако някой се обади, че са обслужващи – ауууу, посягат на свободата на словото. Искаме си Борисов…
Затова казвам, че телевизиите потъват заедно с Борисов. И колкото повече се оплакват, и колкото повече го обслужват, толкова повече потъват.

Още

bTV отговори на Рашков: Противопоставяме се на всяка форма на влияние

Бойко Рашков: Ако бях шеф на bTV, щях да уволня веднага Биляна Гавазова и Златимир Йочев

Шефката на кабинета на Рашков била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ

Бойко Рашков възмутен: Полицейски шефове са в неплатен отпуск до септември

Бойко Рашков вкара човек на Божков в ръководството на МВР

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...