Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » 153-ма зрелостници от Пловдив и областта не са допуснати до матура
Образование Пловдив

153-ма зрелостници от Пловдив и областта не са допуснати до матура

Инспектори от Столичната РЗИ вече провеждат тестване на контактните лица, в това число и на ученици
Снимката е илюстративна

Галина ГЕОРГИЕВА

153-ма зрелостници от Пловдив и областта не са допуснати до матурите, а причината е, че не са взели поправителните изпити. Утре е държавният зрелостен изпит по български език и литература и по предварителни данни трябваше да се явят 4517 ученици от 12.клас. 3553 зрелостници трябваше да държат втора матура, която е на 21 май/ петък/, а на допълнителна по желание да отидат 92-ма.  Според данните на Регионалното управление по образованието най-възрастният зрелостник, който ще държи ДЗИ, е на 68 години.

Началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова заяви пред ПловдивПрес, че четирима са карантинирани. Те ще се явят в отделна зала и според инструкциите, квесторите, които ще ги пазят, трябва да са ваксинирани.

В последния момент се извършва смяна на квестори, над 80 вече са подменени, а подобен ход затормозява целия процес. Иванка Киркова благодари на учителите, които са отговорни.

От Министерство на образованието съобщиха, че само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на 19 май т.г. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Матурите ще се проведат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори.

Пред ПловдивПрес вчера началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова в 68 училища ще се провеждат матури, като в 63 ще е ДЗИ по български език и литература, в 50 – втори ДЗИ, а в 1 училище ще е третата матура, която е по желание. За изпита по БЕЛ са осигурени 494 зали, за втората матура – 397, а за третата – 16.

До трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери. За първи път във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област, информират от МОН.

През тази година зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.

49 373 ученици са подали заявление за участие в ДЗИ по български език и литература. По традиция изпитният материал ще се генерира рано сутринта в деня на изпита. Възможните комбинации са повече от 11 милиона.

Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. Може да носи лични средства за дезинфекция.

Всички изпити продължават четири астрономически часа. Задължителната матура по български език и литература е разделена на три модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение по зададена тема върху изучавано литературно произведение.

Задължителният втори държавен зрелостен изпит е разделен на два, съответно на три модула в зависимост от предмета.

Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути.

Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Окончателното напускане на залата и сградата може да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и по всяко време след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, започнал да работи по трети модул на матурата по български език и литература, може да напусне окончателно залата и сградата 90 минути след началото на модула. Връщане в сградата до края на изпитния ден не се допуска.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка „среден (3)“ са необходими 23 точки. „Отличен (6)“ получават учениците с най-малко 95 точки.

Общо 49 122 зрелостници са пожелали да положат втори задължителен изпит на 21 май 2021 г. От тях 13 066 са пожелали да заменят изпита по втори предмет с държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май т.г.
Следващата изпитна сесия ще се проведе през август т.г. – достатъчно рано, за да е възможно кандидатстване във висши училища. В 41 университета ще се приемат студенти с резултати от матурите.  /ПловдивПрес

Още новини по темата

Учителят Илко Василев: Всяка точка на матурата по БЕЛ е важна, оценката отваря вратите на университета

Иванка Киркова пред Plovdiv-Press: Пловдив отново ще постигне високи резултати на матурите

Виктория от Руската, шампион по италиански: Ще се справим на матурите!

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...