Quantcast
Новини Пловдив » Образование » Бивша преподавателка осъди Аграрния университет за некоректно проведен конкурс
Образование Пловдив Съд и Прокуратура

Бивша преподавателка осъди Аграрния университет за некоректно проведен конкурс

Йорданка Запрянова
Йорданка Запрянова

Ваня ДРАГАНОВА

Бившата преподавателка в Аграрния университет Йорданка Запрянова осъди вуза за некоректно проведен конкурс за главен асистент. Тя е завършила Техническия университет и през 2009 г. започва работа като асистент към катедра „Механизация на земеделието“ в Аграрния университет. За да остане на постоянен договор там, тя трябва да се яви на конкурс за главен асистент. След академични процедури като произнасяне на Комисията по ръста на академичния състав и справка има ли достатъчно часове, за да има нужда от главни асистенти, конкурсът е обявен през февруари 2018 г. За председател на журито е определен доц. Георги Комитов, за когото Запрянова подозира, че е нанесъл в Главната книга на университета оценка на нейни студенти, вместо нея. За това тя пише доклад до ректора, но последствия няма.

В крайна сметка конкурсът е проведен, явяват се четирима души и Йорданка Запрянова получава най-ниската оценка. Тя обжалва пред Административния съд в Пловдив и класирането е отменено, защото Факултетният съвет е взел решение по резултатите от надпреварата с 13 гласа, а за всеки от кандидатите е трябвало да гласуват най-малко 18 души. Обсъдени са и само оценките от изпита по конкурса, без да бъдат отчетени резултатите от изследователската работа на всеки от кандидатите и научните му публикации,  а те са част от методиката за оценяване. Решението на Пловдивския административен съд е потвърдено от ВАС на 16 март т. г., като това произнасяне е окончателно. Така конкурсът трябва да продължи от етапа на заповедта, с която е определено журито.

„С това жури не мога да разчитам на обективност, но водя тази битка, защото, когато един млад човек като мен иска да се занимава с наука, се сблъсква с наши и ваши, а такива взаимоотношения са недопустими в науката“, казва Йорданка Запрянова.

Новият конкурс ще се проведе на 2 юни и тя ще се яви, въпреки всичките си съмнения.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...