майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Пловдив » Гняв и апатия в залата: БСП Пловдив остави на Нинова да си подреди листата
ИЗБОРИ 2022 Пловдив Политика

Гняв и апатия в залата: БСП Пловдив остави на Нинова да си подреди листата

Градска конференция на БСП-Пловдив

Градската конференция на БСП в Пловдив отказа да утвърди номинациите за депутати и остави на Националния съвет и Корнелия Нинова да подреждат листата в 16 МИР за предсрочните парламентарни избори. Със серия от самоотводи най-разпознаваемите лица в списъка от 16 души, отказаха да са кандидати за депутати.

89 от присъствалите 107 делегати още в началото показаха, че са настроени много остро срещу „Позитано 20“. По предложение на и.д. градския председател Димитрина Вакрилова делегатите отхвърлиха първа точка в дневния ред, която предвиждаше отчет на депутатите от 45-ото народно събрание. Мотивът за отпадането беше, че народните представители не са внесли отчетите си в Градския съвет на партията.

След това Вакрилова предложи да не редят листа, а да предложат имената „ан блок“ да ги реди Националния съвет. Така делегатите отрязаха наполовина и втора точка в дневния ред „Нареждане на листата за 16 МИР – Пловдив-град“ и оставиха само първата част. „Утвърждаване на кандидатите за народни представители за 46 народно събрание“, която по-късно делегатите също отхвърлиха.

Заседанието тръгна с бурни изказвания на обидени социалисти, които критикуваха националното ръководството на БСП. 48 години съм в тази партия, за първи път виждам такава апатия, даде тон възрастен социалист.

Нашите членове, основните партийни организации смятат за безмислено да правят номинации, защото волята им не беше зачетена при избора на 45 народно събрание, коментираха делегати.

И в момента не виждаме в листите авторитетите на БСП. Социалистите са отчаяни от лъжите на „Позитано“, последната от които е т. нар. „широка коалиция“, коментираха в залата.

Авторитетите сред социалистите отказвали „да си играят на демокрация“, защото БСП се управлявала тоталитарно.

Стана ясно, че от предварителни 65 номинации, едва 18 имена са се съгласили да бъдат обсъждани на конференцията. „Хорат се отказват, не искат да берат срам“, кометираха в залата.

Няма да взема страна във вашите вътрешни битки, няма да участвам в лагери! Не ме използвайте като оръдие един срещу друг! Няма да мине! Това заяви проф. Иво Христов, който е определен за водач на червената листа. Той поиска да бъде гласуван вот на доверие дали да бъде водач на листата на Пловдив-град. „Ако не получа вашето доверие, в тези избори няма да участвам“, предупреди той, след като направи изключително емоционално изказване.

Проф. Иво Христов

Социалистите отказаха да гласуват доверие на проф. Иво Христов с мотив, че вече е опреден от НС за водач в Пловдив и ако го направят, ще нарушят устава.

Ето словото на проф. Иво Христов пред пловдивските социалисти:

Не съм свикнал да влизам в битки, които ще загубя. Не съм свикнал да влизам в битки, в които ще ми се целят в гърба! Не съм свикнал да влизам в битки, когато зад мен няма опора! Не съм свикнал да влизам в битки, когато зад мен има хора, които не знаят за какво да не воюват! По-голямата част от вас знаят моето принципно становище да не вземам страна във вътрешнопартийни интриги и дрязги. Първо, нямам моралното право, тъй като не съм член на БСП. Второ, следвам един принцип, който мъдрият ми дядо ме научи – да не плюеш в кладенеца, от който пиеш вода.

Каквото имам да казвам – повярвайте ми, аз имам да казвам много, и за състоянието на БСП и за всеки от вас, го казвам лично. Това ми е в македонската природа. Не ми  дърпайте езика сега! Последната т.нар. предизборна кампания разруши последните ми илюзии за политическо и човешко отношение. Вярвах в приятелства, които са под конюнктура – политическа, организационна. Преди 5 години, когато предприех това неизвестно пътешествие, когато ми беше предложено да участвам в избори, го направих като човек, който никога не е крил своето критично отношение към БСП през годините, към нейното ръководство, към нейната роля в прехода. Не съм го крил, когато съм бил депутат, не съм го крил и сега. Никога не съм си позволявал лични интриги, дрязги и отношения, няма да си го позволя и сега!

Да не помисли някой, че да бъда депутат ми е детската мечта. Тези, които ме познават добре, знаят, че мога да направя неща, от които всички ще съжаляват. Аз преди 5 години заложих името си – първо си създадох име и след това дойдох в политиката. Без да се считам за политик.

Не ме карайте да си загробя името заради вътрешни интриги, дрязги и абсолютна безпринципност. Име се гради цял живот и се губи за една минута. Няма да взема страна във вашите вътрешни битки, няма да участвам в лагери! Не ме използвайте като оръдие един срещу друг! Няма да мине! Няма да скрия, че бях взел първото решение да се оттегля. Понесох много удари и в обществен, и в личен план, и нямам намерение да ги понасям занапред. Държа да бъде гласуван вот на доверие и недоверие дали да бъда аз водач на листата на Пловдив-град. Ако не получа вашето доверие, в тези избори няма да участвам!

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...