Новини от Пловдив » България » България » Политика » Седмичен цикъл: Русофобската премяна като смокинов лист
Анализи България Важно Мнения Политика Съботен цикъл

Седмичен цикъл: Русофобската премяна като смокинов лист

Георги Петров
  • Между другото, самият Виденов като премиер на времете се противопстави на тогавашния шеф на „Газпром“ Рем Вяхирев за собствеността на тръбите от газопреносната мрежа и знаете съдбата му

 

Георги ПЕТРОВ, Седмичен цикъл

Научихте ли? Президентът на САЩ Джо Байдън даде 90 дни срок на разузнавателните си служби да научат откъде е дошъл КОВИД-19, който мори планетата и да му докладват. Не си поплюва старецът. Като научат и му докладват, ще им даде някакъв срок, в който да го затрият проклетия вирус през девет земи в десета. И ще спаси Америка и света. Америка е това, не ти е някаква алабала.

Тук официалните коментатори и напиращите да се наредят между тях биха казали – не ти е някаква Путинова Русия или Лукашенкова Беларус.

Неофциално, но задължително, като пропуск за участие в националните медии, беше въведено изискването коментаторите да бъдат в русофобска премяна. В рубашка с шнур на кръста биха нанесли смъртна обида на ЕС и НАТО.

Управляващите големите медии не биха си позволили такъв риск. Единственото изключение е БНР. Различно е, но на много висока цена. Отишлото си (временно или завинаги) правителство го наказваше за това своеволие със съкращения в бюджета му. Защо е това наказание?

Някак тихомълком на медиите е отредана ролята да представят пред нашите съюзници от НАТО и ЕС несъгласието на нашето правителство и държава с политиката на Руската федерация. А решилото да дава ефир на всякакви мнения БНР може да повдигне завесата и светът да види какво някои си мислят, че крие медийната критика към Москва. Да види на живо как нашите властници, правещи се на критикари на Кремъл, озъртайки се, се съобразяват със силното магнитно поле на Русия у нас и на Балканите.

Защото самите наши правителства, от неговото време та до днес, в по-голяма или по-малка степен следват завета на Цар Борис Трети – никога против Русия.

Той е казвал още, ще си позволs да го цитирам по памет: “Народът ми е русофилски, генералите ми са германофили и май само аз съм българофил.“

Царските генерали са били рожба на друга геополитическа конюнктура. Ако не повечето от днешните, то почти всички от довчерашните наши генерали са възпитаници на съветските военни академии.

В едно скорошно интервю дълго мълчалият Жан Виденов каза, че Външното ни министерство е населено с негови съвипускници и въобще с обучавани в Московския държавен институт по международни отношения. Това за генералите и във войската, и в дипломацията ни.

Между другото, самият Виденов като премиер на времете се противопстави на тогавашния шеф на „Газпром“ Рем Вяхирев за собствеността на тръбите от газопреносната мрежа и знаете съдбата му.

За народа? Валентин Вацев, познавате го. Той полага усилия и успява да се открои сред еднаквите до досада анализатори. Та, той, за да защити своя теза, каза, че у нас сред народа ни русофилите се отнасят към русофобите като многото към малкото. Не е казал нещо ново, но е важно учен човек да ти го каже.

И довчерашният ни премиер полагаше усилия речите му да се леят по-русофобски. Но днес вече почти всички твърдят, че говорил за лошотиите на руската политика, но е съдействал на руските интереси у нас. Даже и когато те са били и са против нашите български интереси. И го обвиняват с факти.

Но е сигурно, че почти всички обвинители биха избягали от прекия въпрос – можел ли е да направи нещо друго и на каква цена?

Важни фигури от целия политически спектър признават, че у нас е пълно с работещи за руските служби и че тези служби работят ефикасно и ефективно. И всички, с някакво необяснимно настървение се обвиняват един-другиго в съдействие на тези служби. И измислят шпиони, и се наричат руски шпиони. Също с настървението на страхливите.

Според анализатори, не от досадните, в случая от другите са ни нужни, тази шизофренна черта в нашата политика и народопсихология е била основната причина държавата ни да бъде охотно поканена и приета в НАТО и ЕС. Това членство ни било правило ефективен и еластичен буфер между очертаващото се още тогава противопоставяне между Запада и Евразия. Това, че всичките тези евроатлантически почести ще бъдат само за наша сметка, ще е и ще си остане само наш проблем.

Да, всичко това е наш, но много сложен проблем, покрай който са заобикаляли всичките ни правителства, но заобиколните му пътища отдавна вече са осеяни с опасни трапове. Някой трябва да посочи честния и откровен прав път. Завесата, медийна и всякаква друга, зад която се крият нашите политици и държавници, е смаляващ се смокинов лист за тях, но продължава да е изгодна за нашите съюзници. Съвременно модерно въоръжение за армията си може и да нямаме, но пронатовци ни е дал Господ.

Като отново стана дума за анализаторите. Тези дни един от тях потърси интересно сравнение на опита на Жан Виденов да се върне в политиката. Според него това било все едно за петдесетгодишния си юбилей да извадиш абитуриентския си костюм и да се надяваш, че той ще ти стане. И че ще те върне на 18 години.

Препратките на анализатора към провалените до комичност опити на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов да се преродят в политиката след мандатите си са уместни. Но господинът може да не се съмнява, че г-н Виденов без проблеми ще влезе в абитуриентския си костюм и май ще му стои добре. А за да докаже, че на политиката днес и у нас са ѝ нужни хора с мисленето на младежи, излизащи от пубертета, на г-н анализатора ще му е нужна нова дисертация.

Или ще му се наложи да помоли по дипломатически път президента на САЩ да реши проблема със съответното разпореждане.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...