Quantcast
Новини Пловдив » Свят » ЕК предлага промени в COVID ограниченията при пътуване
COVID-19 Свят

ЕК предлага промени в COVID ограниченията при пътуване

Снимката е илюстративна

Европейската комисия предложи днес промени на препоръките за противоепидемичните ограничения в ЕС, свързани със свободата на движение.

Комисията отчита, че обстановката се подобрява и предлага държавите от ЕС постепенно да облекчат мерките за пътуване. Предлага се също промяна в общите показатели за опасните зони и въвеждането на възможност за бързо възобновяване на ограниченията (т. нар. „внезапна спирачка“) при необходимост от противодействие на разпространението на нови вирусни щамове на ковид, пише БТА.

ЕК предлага хората, чиято ваксинация е приключила и които имат съответното удостоверение, да бъдат освободени от изискването за изследване или карантина. Облекченията следва да се прилагат и за преболедувалите, които са получили първа доза ваксина. За преболедувалите, които имат удостоверение и са получили поне една доза ваксина, следва да не се налагат изследвания или карантина в първите 180 дни след положителен PCR тест.

Комисията предлага валидността на изследванията PCR да бъде 72 часа, на при бързите антигенни тестове – 48 часа. Според ЕК пътуващите от т. нар. „зелени“ зони следва да пресичат границите без ограничения, при пътуване от „оранжеви“ зони държавите следва да могат да изискват изследване (антигенно или PCR).

При пътувания от „червени“ зони държавите следва да могат да налагат карантина, освен ако пътниците не са си направили предварително изследване. ЕК предлага пътуванията от „тъмночервени“ зони по несъществени поводи да бъдат силно ограничени и при тях да се налагат изследвания и карантина.

Според комисията непълнолетните, пътуващи със своите родители, трябва да бъдат освободени от карантина, когато на родителите им не се налага тази мярка, например защото са ваксинирани. Децата под 6 години също трябва да бъдат освободени от изследвания при пътуване, се посочва в предложението./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...