Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Иван Тотев: У ГЕРБ имаше степен на арогантност
Важно Интервю Мнения Политика

Иван Тотев: У ГЕРБ имаше степен на арогантност

Иван Тотев
Иван Тотев
  • Този път ГЕРБ ще има емоционални послания, не „Работа, работа, работа“
  • Всеки се е скрил зад гърба на президента, а той се изявява като шеф на държавата
  • Добрите години на ГЕРБ – като изборни резултати и обществена подкрепа, дадоха възможност за горделиво отношение към другите, на които сега им е паднало да ни го върнат

Иван Тотев е областен координатор на ГЕРБ за Пловдив от 2008 г. На последното национално събрание на ГЕРБ беше избран за член на Изпълнителната комисия. Беше 2 мандата кмет на Пловдив, преди това – областен управител, и за  кратко два пъти депутат.

Интервю на Ваня ДРАГАНОВА


– Как е животът в опозиция, г-н Тотев?

– Ние сме в предизборна кампания и не знам дали сме точно в опозиция. Текат смени навсякъде – областни управители, ключови назначения, но ние го приемаме абсолютно философски и нормално. Друг е въпросът дали тези смени са правилни, дали това правителство има легитимността да ги прави. Но важното е, че сме в предизборна кампания и сега за нас цялата ѝ философия трябва да е различна – с акцент не върху това, което сме направили, и обещания за „работа, работа, работа“, защото вотът на хората е много емоционален, а ние не оценихме това на изборите през април. Аз съм виждал това и като кмет – вече направеното е факт и то няма чак такова значение. Дори и когато ние сме печелили в Пловдив, то е било плод на някаква емоция, „защото вие сте такива и такива“, а не толкова заради това, което сме направили. Така че този път ще подходим различно и не толкова ще показваме този път или тази болница, още повече че в момента не сме в управлението, а ще имаме емоционални послания. Ние сме партията, която гарантира стабилност в държавата, която няма да допусне хаос, защото това, което се случва сега, е пълен хаос и у хората вече има страх.

Антикризисните мерки изтичат и никой не знае дали ще продължат, а това създава несигурност, всеки е срещу всеки, няма никаква диалогичност,

никакъв разговор между партиите, всеки се е скрил зад гърба на президента, а той се изявява като шеф на държавата. Всичко това буди страх у хората и ние сме единствените, които могат да гарантират спокойствие.

– А направихте ли си анализ до каква степен сте си заслужили това яростно отношение „Всички срещу ГЕРБ“?

– Имало е степен на арогантност. Аз мога да коментирам въпроса на ниво Пловдив, където винаги съм се стремял да има диалог. Към мен имаше агресия за конкретни неща – защо правиш Цар-Симеоновата градина например, но в Общинския съвет имаше диалог. Най-вероятно добрите години на ГЕРБ  – като изборни резултати и обществена подкрепа, дадоха възможност за горделиво отношение към другите, на които сега им е паднало да ни го върнат. Искрено се надявам, че това ще мине като някаква пара в свирката и след следващите избори ще имаме по-друго отношение.

Служебното правителство е един изцяло реваншистки кабинет на БСП, в който участва и „Да, България“. Министърът на икономиката Кирил Петков е учредител на „Да, България“, въпреки че се опитаха да скрият този факт

Така че т. нар. Градска десница все повече става Градска левица и има страшна спойка със силите около президента и БСП, което е много лошо за България. И аз смятам, че инстинктите на гласоподавателите ще надделеят.

– След представянето на изборите на 4 април не е ли време за малко по-драстични промени в листите? В Пловдив хората на първите четири места са същите, дори и да не са подредени по същия начин.

– Лично за себе си аз все още разсъждавам дали трябва да бъда в листата. Имаме идеи за промени, ще видим какво ще реши Изпълнителната комисия.

– Възможно ли е Дани Каназирева, която отново ще бъде водач в Пловдивска област, да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив през 2023 г.?

– Всичко е възможно, ако пловдивчани по някакъв начин покажат, че искат кандидат с такъв профил. Всичко е въпрос на време и на социологически анализи. От друга страна, ще трябва да решим дали Каназирева е достатъчно подготвена, или по-подходящ ще е някой от районните кметове. Но със сигурност през 2023 г. трябва да има едно много сериозно присъствие на ГЕРБ в общината на фона на това, което виждаме в момента.

– Кой е най-големият недостатък на сегашното управление на Пловдив, което другарски по собствения ви израз сритахте по кокалчетата в средата на мандата?

– Няма идеология, няма ясна цел. Може и да е заради ковид кризата, но ние имахме ясна цел – Европейската столица на културата и всичко беше подчинено на това, взимахме непопулярни решения, но направихме огромна трансформация в града.

– Каква би могла да бъде целта с днешна дата, Европейската столица на културата мина?

– Имам идеи, но ако аз формулирам каква трябва да е целта, ще кажат, че се изживявам като кмет на Пловдив.

Но трябва да има нещо, което да фокусира гражданската енергия

Аз се шегувам с Митко с чорапите, но този случай показа, че гражданска енергия има, просто трябва да се насочи да е „за“, защото е по-лесно да е „против“. Пловдив е много специален град, ние сме просто различни хора и енергията в града трябва да се култивира в някаква посока.

Още

Борисов отново води листата на ГЕРБ в Пловдив, Каназирева – в областта

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...