Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Министър Минеков привиква шефовете на театрите заради дълговете
България Важно Култура

Министър Минеков привиква шефовете на театрите заради дълговете

Велислав Минеков
Велислав Минеков

Ваня ДРАГАНОВА

Служебният министър на културата Велислав Минеков привиква утре шефовете на театрите в страната заради натрупаните от тях дългове. Това той съобщи в Пловдив, където разгледа Археологическия музей и Голямата базилика. “ Има директори, които всяка година правят необясними дългове и всяка година държавата им ги опрощава. Често пъти дори увеличават дълга, но защото са политически назначения, на тях им е опрощавано всичко и никой не им е казал дума“, заяви Минеков. Той е разпоредил проверка на сметките на театрите до 2015 г. „Тази система с делегираните бюджети носи нещастие. Да, държавата ще бъде майка на българската  култура, нямаме графове, нямаме барони, държавата ще помага, но доколко да помага“, попита министър Минеков и добави, че ще иска театралните директори да му обяснят как се трупат дългове. „Искам да ми обяснят как един театър в Плевен има страхотен успех, но един театър от другата страна на Хемус не може да работи и затъва всяка година в ужасни дългове, въпреки че до него има 2 университета и добре работеща община“, каза Минеков.

Той добави, че е възхитен от колекцията на Археологиеския музей, но той е малък като площ. „Този музей заслужава нова сграда, да има и открита,  и закрита площ, дано се случи, но едва ли ще е в близките години“, заяви още Велислав Минеков.

За стопанисването на Голямата базилика той каза, че трябва да се изпълни решението на правителството от  февруари, което предполага тя да бъде менажирана от Археологическия музей. „Решението е в съответстиве със Закона за културното наследство. Аз много искам да го изменим този закон  и това, което пречи, да не пречи“, каза Минеков. Според него прехвърлянето на 20-те щатни бройки, отпуснати за Голямата базилика, към ОИ „Старинен Пловдив“ е законно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...