Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Пловдивските адвокати против реформата със закриването на съдилища
Общество Пловдив Съд и Прокуратура

Пловдивските адвокати против реформата със закриването на съдилища

Адвокатска колегия – Пловдив, се присъединява към обръщението на Общото събрание на адвокатите от страната, прието тази събота, в което изразяват категоричното си несъгласие с предприетата от Висшия съдебен съвет инициатива по промяна на съдебната карта и избора на т. нар. „модел 4“ за прекрояване на съдебната карта у нас.

Възприетият от Висшия съдебен съвет „модел 4“ предвижда:

– закриване на множество районни съдилища в страната и превръщането им в териториални поделения, без да е направен детайлен и задълбочен икономически, социален и демографски анализ за необходимостта от такава промяна, за географските особености на всеки отделен съдебен район, и без да са преценени резултатите, до които би довела тя

– промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела, което превръща окръжните вместо районните съдилища в основен първоинстанционен съд и обезсмисля модела на изграждане на съдийското съсловие като професионална общност.

Според адвокатите планираната съдебна реформа не намира оправдание в специфичните обществено-икономически условия у нас и няма да направи правосъдието нито по-бързо, нито по-евтино, нито по-достъпно, като не съответства и на дългогодишните традиции на устройство на съдилищата в България. Напротив – предвижданата промяна ще отдалечи правосъдието от българските граждани, което на практика е абдикация на държавата от основната й функция – да осигури реален достъп до съд. А правова е само държава, която гарантира на своите граждани защита на правата и интересите им чрез лично и непосредствено участие в съдебните производства, което е невъзможно, когато съдът, вместо да се доближава, се отдалечава от човека.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...