Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Юлиян Петров в Пловдив: 67% от учителите са с бърнаут заради онлайн обучението
България Важно Градът Образование

Юлиян Петров в Пловдив: 67% от учителите са с бърнаут заради онлайн обучението

Д-р Юлиян Петров
Д-р Юлиян Петров

Галина ГЕОРГИЕВА

67% от учителите са с бърнаут заради онлайн оучението. Само преди две години процентът на преподавателите с професионално прегаряне е бил 60%. Това заяви в Пловдив председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

Той участва във форум за образованието, който се провежда в Дома на културата. Представители на синдиката и учители обсъждат завършването на учебната година, провеждането на НВО, организацията на новата учебна година, процеса на ваксинирането. Сред темите, по които ще се дебатира, са и летните лагери на учениците, които анонсира преди дни служебното правителство. Ще бъде обсъден и координационен механизъм за оптимизиране работата на институциите за закрила на детето.

Пред журналисти д-р Юлиян Петров обясни, че Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ организира проучване сред преподавателите за причините, които водят до професионалното прегаряне. Изследването ще приключи до месец. То се реализира заедно с още 5 държави по международен проект по „Еразъм“, който ще продължи година. Данните дотук показват, че ако преди 2 години 60% от учителите са били с бърнаут, то сега вече са със 7% повече заради обучението в електронна среда от разстояние.

„ Необходим е сериозен разговор за компесаторни механизми. Афиширахме новата програма за профилактика и рехабилитация на учителите, но тя е само първата буква от една голяма азбука. Ако не я научим, ще загубим учителите си и те няма да бъдат адекватни в своята професионална дейност“, предупреди д-р Юлиян Петров. По думите му има опасност учителите след 50 -55 години да бъдат изтощени и да проявяват апатия към работата си.

В началото на форума синдикалният лидер коментира, че учителската професия е най-наблюдавана. „Проверяват се резултатите, начина на работа, а за да стане иноватор, както се очаква, учителят трябва да има свобода, каквато в момента няма. За да постига добри резултати, той трябва да е освободен от всичко, което е извън учителската работа. Големият дефицит в последния мандат на МОН е липсата на резултати в тази посока. Да, миналата година преподавателите се издигнаха с едно стъпало повече, стигнаха рейтинга на лекарите, което е чудесно. Но учителят има нужда да получи авторитет, какъвто има в много държави, дори и в африканските и азиатските. Учителят е емблема и неговата дума не се цепи на две. В България думата на преподавателите е много важна, но над нея винаги има друга. Някои държавни мъже и жени се опитват да давадат съвети на учителя, а трябва да бъде обратното“, коментира д-р Юлиян Петров.

Той припомни, че през тази година са подписани два колективни трудови договора и са увеличени заплати в образованието.

„България осигури синхронно обучение по време на пандемията за разлика от други държави, които не го направиха. Но нашето образование трябва да се променя към проектно-базираното обучение, защото все още преобладава  лекционният метод“, коментира още той.

Д-р Юлиян Петров акцентира и на факта, че родтелите упяха да надникнат какво става във виртуалната класна стая и да разберат колко е трудна работата на учителя.

Според него новата учебна година трябва да започне на 15 септември, трябва да има точни и ясни правила при какви условия да се превключва към електронно обучение.

„Тази година е успешна, учителите дадоха всичко от себе си и постигнахме добри резултати, които ще видим и след националното външно оценяване. Когато цяла година си пред екрана на компютъра и телефона, няма как да няма дефицити, но те не са по отношение на знанията, а на психическото и физическото здраве на учениците, както и на социализацията. Наблюдаваме доста висок процент на затлъстяване сред децата“, каза още председатателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Той допълни, че с учителите на форума ще се обсъжда координационната дейност на институциите, които работят за закрила на детето. Ще се коментира оптимизацията на процесите за откриване на дете в риск и как то по-бързо да бъде изведено от тази среда.

„Учителите често не знаят как да реагират в тази ситуация. Трябва да са запознати с националния телефон, да има по-тясна връзка между училището и Отдела за закрила на детето и Ддържавната агенция за закрила на детето.  Важна е работата и с родителите, допълни още той.

Според д-р Юлиян Петров социалният фактор трябва да е водещ при определянето кои ученици да отидат на летни лагери за сметка на държавата.„ Неуместно е всички училища да изпращат еднакъв брой ученици, при положение, че има учебни заведения със стотина деца и други с по 2500, коментира той. За учителите, които ще придружават децата, каза, че трябва изрично да заявят желание да летуват безплатно.

Национална програма „Отново заедно“ предвижда 30 000 ученици да почиват за седмица, в малки групи, при спазването на всички противоепидемични мерки. Държавата ще поема разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки на учениците и придружаващите ги учители. По нея могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища.

В началото на форума д-р Юлиян Петров връчи почетни отличия „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието за високи постижения на психолога от Хуманитарната гимназия Гергана Кендерлиева и на началния учител в ОУ „Панайот Волов“ Георги Джанов.

Д-р Юлиян Петров връчи отличие "Неофит Рилски" на Гергана Кендерлиева
Д-р Юлиян Петров връчи отличие „Неофит Рилски“ на Гергана Кендерлиева

„Приемам с благодарност, признателност и висока отговорност това отличие“, каза Гергана Кендерлиева.

А Георги Джанов сподели, че наградата дължи на колегите си. „ Да запазим мъжете в образованието“, пожела д-р Юлиян Петров, когато връчи отличието на дългогодишния начален учител и подчерта, че е от името на сегашния министър на образованието проф. Николай Денков и предишния Красимир Вълчев.

Д-р Юлиян Петров връчи почетно отличие "Неофит Рилски" на Георги Джанов
Д-р Юлиян Петров връчи почетно отличие „Неофит Рилски“ на Георги Джанов

На форума присъстват още председателят на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев, зам.-председателят на синдиката адв. Христо Даскалов, зам.- председателят на Синдикат „Образование към КТ „Подкрепа“ Георги Шошев, адв. Владимир Стойчев, председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Цило Нейчев./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...