Quantcast
Новини Пловдив » Регион » В Деня на Ботев: Откриха паметник на революционера в Цалапица
Регион Родопи

В Деня на Ботев: Откриха паметник на революционера в Цалапица

Откритият днес паметник на Ботев в Цалапица.
Откритият днес паметник на Ботев в Цалапица.

Десетки се поклониха пред паметта на героите в местността Лещенското над Брестовица

Паметник на гениалния ни поет, революционер и радетел за свобода Христо Ботев бе открит в Цалапица. Събитието се състоя в сутрешните часове на днешния ден, когато се навършват 145 години от гибелта на великия син на България.

„Човек, ако не познава и не уважава историята, трудно би вървял напред. Каквото и да кажем за Ботев, ще бъде малко. Затова на този ден не е нужно да говорим с гръмки слова и да изнасяме речи. Нека да сведем глава и да си припомнил великото дело на героя революционер”, каза кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов. Той откри паметника заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов. Монументът на Христо Ботев беше осветен от отец Васил.

Събитието уважиха общинските съветници Боряна Бръзкова, Димитър Талев, Красимир Кирев и Николай Гачев, както и десетки жители на Цалапица.

Идеята за изграждане на паметника е на Йордан Гълъбов, който със собствени средства финансира проекта. Родолюбието и чувството за дълг към историята вдъхновили младия мъж да осъществи идеята си.

„Надявам се в Цалапица да има повече такива хора като Данчо, които да мислят и да работят за родното си място. За това то да става по-хубаво”, приветсва кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Ликът на Ботев е лазерно гравиран върху черна мраморна плоча, а изображението е поставено върху голям гранитен камък. Новата придобивка е разположена  в парка, в близост до кметството и читалището в селото. С откриването на паметника на Христо Ботев, най-голямото село в Община „Родопи” става първото, в което има места за поклонение на двамата колоси в историята на България – Ботев и Левски.

Кметът на Община „Родопи”, общинските съветници Илина Вутова и Николай Гачев, кметове на населените места и представители на администрацията почетоха Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България на  всенародното поклонение, което се организира всяка година в местността Лещенското над село Брестовица.

След като точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за мълчание в памет на героите, кметът Михайлов се поклони пред делото и поднесе венец пред паметника, увековечил великото дело. Венци и десетки букети бяха положени от името на общинските съветници, кметове, граждани.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...