Новини от Пловдив » Регион » В Деня на Ботев: Откриха паметник на революционера в Цалапица
Регион Родопи

В Деня на Ботев: Откриха паметник на революционера в Цалапица

Откритият днес паметник на Ботев в Цалапица.
Откритият днес паметник на Ботев в Цалапица.

Десетки се поклониха пред паметта на героите в местността Лещенското над Брестовица

Паметник на гениалния ни поет, революционер и радетел за свобода Христо Ботев бе открит в Цалапица. Събитието се състоя в сутрешните часове на днешния ден, когато се навършват 145 години от гибелта на великия син на България.

„Човек, ако не познава и не уважава историята, трудно би вървял напред. Каквото и да кажем за Ботев, ще бъде малко. Затова на този ден не е нужно да говорим с гръмки слова и да изнасяме речи. Нека да сведем глава и да си припомнил великото дело на героя революционер”, каза кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов. Той откри паметника заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов. Монументът на Христо Ботев беше осветен от отец Васил.

Събитието уважиха общинските съветници Боряна Бръзкова, Димитър Талев, Красимир Кирев и Николай Гачев, както и десетки жители на Цалапица.

Идеята за изграждане на паметника е на Йордан Гълъбов, който със собствени средства финансира проекта. Родолюбието и чувството за дълг към историята вдъхновили младия мъж да осъществи идеята си.

„Надявам се в Цалапица да има повече такива хора като Данчо, които да мислят и да работят за родното си място. За това то да става по-хубаво”, приветсва кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Ликът на Ботев е лазерно гравиран върху черна мраморна плоча, а изображението е поставено върху голям гранитен камък. Новата придобивка е разположена  в парка, в близост до кметството и читалището в селото. С откриването на паметника на Христо Ботев, най-голямото село в Община „Родопи” става първото, в което има места за поклонение на двамата колоси в историята на България – Ботев и Левски.

Кметът на Община „Родопи”, общинските съветници Илина Вутова и Николай Гачев, кметове на населените места и представители на администрацията почетоха Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България на  всенародното поклонение, което се организира всяка година в местността Лещенското над село Брестовица.

След като точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за мълчание в памет на героите, кметът Михайлов се поклони пред делото и поднесе венец пред паметника, увековечил великото дело. Венци и десетки букети бяха положени от името на общинските съветници, кметове, граждани.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...