Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Жена-летец и докторант в Техническия в Пловдив спечели стипендия от 10 000 долара
Градът Образование Посоки

Жена-летец и докторант в Техническия в Пловдив спечели стипендия от 10 000 долара

Инж. Стилияна Бакалова
Инж. Стилияна Бакалова

Инж. Стилияна Бакалова – летец-пилот на самолети /АН-2, Tecnam P-92, Tecnam P-2006 T, Beechcraft C90/ и докторант в Техническия университет – Пловдив спечели стипендия от 10 000 долара на американската фондация „Амелия Еърхарт“ в конкуренция със свои връстнички от над 30 страни. За първа година стипендията е връчена на докторант, обучаващ се в България. Стилияна Бакалова е втора в списъка на спечелилите стипендия „Амелия Еърхарт“. По информация в сайта на фондацията има още 4 българки, избрани за стипендиантската програма в предходни години, но обучаващи се в други държави.

“Изключително съм благодарна, че хора от другия край на света, оценяват моята кандидатура и постигнати успехи, по време на професионалното ми развитие. Името на Амелия Еърхарт буди в мен възхищение и вдъхновение, породени от начина й на живот, мотивация, ентусиазъм и дързост за преследване на мечтите и целите й“, каза инж. Стилияна Бакалова.

Инж. Стилияна Бакалова
Инж. Стилияна Бакалова

Тя кандидатствала по електронен път, чрез предоставяне на информация за нейните лични и професионални успехи и с мотивационно писмо. По думите й  Zonta International е оценила нейната решителност, упоритост, последователност, трудолюбивост и отдаденост на авиацията.

„Ще използвам сумата от 10 000 долара за своето академично развитие. Целта ми е да разширя кръгозора и в професионална насока  и да подпомогна финансово професионалното си израстване. В момента съм докторант в Техническия университет – филиал Пловдив в катедра „Авиационна техника и технологии“. Докторантурата ми е в областта на безпилотните летателни апарати. Вярвам, че с тази разработка ще подпомогна бъдещо им развитие и интеграция в цивилната общност.“, заявява младата жена.

„Една от нашите членове в Зонта – клуб Пловдив познава инж. Стилияна Бакалова и прецени, че можем да я препоръчаме за стипендията „Амелия Еърхарт“, обясни президентката на клуба Донка Пашова. Горди сме, че момиче от Пловдив получава тази стипендия. Нашият клуб ще връчи стипендията на инж. Стилияна Бакалова. Ние вече получихме писмото, което потвърждава успеха на българската авиаторка, очакваме Zonta International да обяви и датата на събитието, заключи Донка Пашова.

За стипендията

Стипендията е учредена през 1938 година от сдружение Zonta International в чест на Амелия Еърхарт – жената-летец и член на Зонта, която първа е прелетяла със самолет Атлантическия океан и изчезнала безследно в Тихия океан в опит за околосветска обиколка със самолет. Стипендията от 10 000 щатски долара се присъжда ежегодно. Получават я до 35 жени, следващи докторска степен по аерокосмическо инженерство и космически науки. От създаването на програмата през 1938 г., Zonta е присъдила 1 674 стипендии на Амелия Еърхарт на обща стойност над 11 милиона щатски долара на 1245 жени от 75 държави.

През тази година фондацията дава 36 стипендии на докторантки от 17 страни. Zonta International има сто годишна история и е създадена в Бъфало САЩ от жени-лидери в своята професионална област. Целта на сдружението е подпомагане и издигане на ролята на жената в обществото. Zonta International има представителство в ООН и участва в сесиите на организацията./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...