Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Туризъм » Историята зад 887 000-тонната, 227-метрова американска стоманена красавица
Туризъм

Историята зад 887 000-тонната, 227-метрова американска стоманена красавица

Мостът Голдън гейт е най-разпознаваемият символ на Сан Франциско и САЩ. Той е кръстен на пролива, който разделя този град в Калифорния от Тихия океан, и е кръстен на капитан Джон Фремонт през 1846 година.

А именно този мост, което означава Голдън гейт, е висящ мост, който се издига над залива със същото име и свързва град Сан Франциско и градчето Саусалито.
Завършен е на 27 май 1937 г. и по това време е най-големият висящ мост в света. Висок е 227 метра и широк 27 метра.

Мостът е построен от 1933 до 1937 г. по идея на младия инженер Джоузеф Б. Щраус. Той е отворен за обществеността на 28 май 1937 г. и за изграждането му са похарчени около 35 милиона долара. Експертите изчисляват, че за такъв мост ще бъдат похарчени над 1 милиард долара.

2300 граждани, няколко фирми и организации били против изграждането на моста. Основният противник била южнотихоокеанската железопътна компания, която притежавала 51 процента от фериботите, които транспортирали хора и техните коли от Сан Франциско до околния район Марин.
НПО също се противопоставиха на строителството, страхувайки се, че мостът ще застраши естествената красота, флората и фауната на пролива.

Не е известно колко хора са работили по изграждането на моста.

Все още не е известно колко точно хора са работили по изграждането на моста, но това, което е известно, е, че 10 различни строителни фирми са участвали в процеса. Днес никой от тях не съществува, така че всички данни за това колко точно хора са участвали в строителството се губят.

Три месеца преди отварянето на моста 10 души загубили живота си, след като скелето, на което били застанали, паднало над защитната мрежа в Тихия океан. В годините преди тази трагедия, докато се изграждал мостът, загинали още 11 души.

А именно тогавашният псевдоним на предпазната мрежа, която е била използвана по време на строителството на моста, е „На половината път до ада“. Тази мрежа, поставена под стоманената конструкция, спасила 19 живота на мъже, загубили равновесие по време на строителството.

Мостът Голдън гейт тежи 887 000 тона и се простира на височина от 1280 метра, което го прави най-големият висящ мост в света по времето, когато е построен.

Днес този мост е осми в списъка и на първо място е мостът Акаши-Кайко, който се намира в Япония и е дълъг 1991 метра.

Голдън гейт е затварян само три пъти в историята си поради лошо време. През декември 1951, 1982 и 1983 г., когато ветровете достигнали скорост от 110 до 120 километра в час, след което движението било прекъснато за няколко часа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...