Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Откриха десетки закопани мъртви животни край Марково
Регион Родопи

Откриха десетки закопани мъртви животни край Марково

Кадър: БНТ

Десетки незаконно загробени животни откриха в землището на пловдивското село Марково след сигнал от жителите на населеното място. Проверката е доказала, че  са заравяни през последните месеци, без да се спазват санитарните норми.

Неприятната миризма в близост до кравефермата е осезаема. Видимите останки от мъртви животни са разхвърляни около обекта на фирмата „Шато Марково“, съобщи БНТ. Собственикът на фермата, в която се отглеждат и овце не пожела да застане пред камерата.

„Имаме постъпили жалби от собственици на съседни имоти и по повод това, че се изхвърлят торове в лозовите им масиви. Неколкократно сме уведомявали собственика на кравефермата да вземе съответните мерки. Такива обаче не са взети, сега се надявам да се задейства.“, заяви кметът на Марково Десислава Терзиева.

В проверката са се включили всички институции, които контролират дейността на фермите в страната – Агенцията по безопасност на храните, Басейнова дирекция, Инспекцията по околната среда и водите. Установени са трупове на овце, агнета и телета в 3 участъка. Мястото, където е констатирано загробването не е съгласувано с Басейнова дирекция и другите институции, както изисква законът.

„В случая не е уведомен инсинератор за умрелите животни, не е извършено трупосъбирането, и съответно изгарянето. Извършено е загробване на място- абсолютно противозаконно според мен.“, коментира д-р Христо Кацаров – БАБХ – Пловдив отдел „Здравеопазване на животни“

След констатираните нарушения на закона от полицията се очаква да докладват резултатите от огледа на районната прокуратура.

От Басейнова дирекция – Пловдив са подали сигнал до „ВиК“, които да наблюдават резултатите от пробите, с които замерват питейната вода в региона./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...