Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Почитаме Деня на Ботев и загиналите за свободата
Общество Пловдив

Почитаме Деня на Ботев и загиналите за свободата

Пловдивчани поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев
Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя в Пловдив ще бъде почетен Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България– 2 юни.

Церемонията ще се проведе от  11,30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина.

Слово ще произнесе проф .д-р Даниела Дженева, директор и главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Тракия“, носител на награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната година. Водещ ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив, Петър Тосков.

Участие в церемонията ще вземат Военният духов оркестър, представителни формирования на Гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...