Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Славчо Атанасов: Поклон пред великата саможертва на героите на българската Свобода!
Мнения

Славчо Атанасов: Поклон пред великата саможертва на героите на българската Свобода!

Слизането на Ботевата чета при Козлодуй
Слизането на Ботевата чета при Козлодуй

А тя, свободата българска, не ни е дадена даром! Левски, Ботев, Караджата и още много свидни синове на България, „лудите глави“ на българското Освобождение я извоюваха с героизма и кръвта си. Това пише в емоционален пост във Фейсбук за 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, бившият кмет на Пловдив и бивш депутат Славчо Атанасов. Той  гениалното Ботево четиристишие „Настане вечер…“ в превод на големия френски поет Пол Елюар и завършва с думите: Поклон пред великата саможертва на героите на българската Свобода!

Ето какво пише Славчо Атанасов:

ДЕН НА НАШИЯ ГЕРОЙ ХРИСТО БОТЕВ И НА ПАДНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО!
„Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!“

Пророчески са стиховете на нашия велик поет и революционер Христо Ботев. И няма как иначе. Този героичен син на Майка България е докоснат и благословен от Божия дъх. Геният му многократно надскача епохата, а краткият му живот се превръща в титаничен епос на българската съдба. Едва на 28 години, Ботев успява да събере и да сбъдне в едно мечтата на поета и битието на бореца да живее и загине героично в огъня на революцията. Подобни личности по света има изключително малко на брой и ние, българите, с основание сме горди с един от най-величавите примери. С трагична сила и саможертва, Христо Ботев има ясното съзнание за обречеността на своето дело, но и за неговата неизбежна необходимост, той загърбва всичко лично, за да изпълни божията промисъл – да даде в жертва себе си в името на жадуваната от цял народ свобода и с тази саможертва поема по пътя към безсмъртието.

А тя, свободата българска, не ни е дадена даром! Левски, Ботев, Караджата и още много свидни синове на България, „лудите глави“ на българското Освобождение я извоюваха с героизма и кръвта си. Показаха на света, че е дошло ново време. И благодарение на тяхната саможертва, в защита на поробените българи се надига и европейският глас. Без тези велики синове на Майка България, нямаше да ни има днес.
А ето как звучи гениалното Ботево четиристишие „Настане вечер…“ в превод на големия френски поет Пол Елюар:

„Voici que le soir tombe et qu’apparait la lune,
Le ciel va se remplir d’étoiles, goutte à goutte.
La forêt bruit, le vent imperceptible souffle.
Tout le Balkan chante le chant des haïdouks.“

„Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен!“

Така биха изглеждали редовете изписани върху онази мистична колона в Сорбоната, за което все още не можем да открием безспорно доказателство. Дори да е само мит, той показва колко необходим за националното ни самочувствие е примерът на Христо Ботев. В българската литература, обаче, тези стихове се считат за гениален и ненадминат образец за стилистичната фигура асонанс (повторение на ударени гласни в стиха), което създава допълнителна вътрешна рима и ритъм на четиристишието. Още едно доказателство за гениалната и изпреварила времето си личност на Христо Ботев.
Поклон пред великата саможертва на героите на българската Свобода!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...