Quantcast
Новини Пловдив » България » Сметната палата: „Автомагистрали“ е получила милиарди от държавата в нарушение на закона
България

Сметната палата: „Автомагистрали“ е получила милиарди от държавата в нарушение на закона

Магистрала

Сметната палата потвърди съмненията, че държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД е получило от държавата поръчки за над 4 млрд лв. в нарушение на изискванията на закона. Това са изводи от одит, който беше възложен в края на миналата година от 44-то Народно събрание и обхваща периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г. От общо 14 договора в държавата за период от пет години, шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка.

Одитът ще бъде изпратен на Народното събрание, на Министерството на регионалното развитие, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане.

Едно от условията за подобно възлагане е дружеството, което получава договорите, доказано да разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности, което в случая с „Автомагистрали“ не се е състояло.

Договорите са били възложени на подизпълнители без публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, на които се възлагат дейности.

Не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица, се казва в одита на Сметната палата. Тя е категорична, че констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че средствата са разходвани ефективно, конкурентно и прозрачно.

Одитът беше възложен на Сметната палата в края на миналата година от 44-то Народно събрания и обхваща периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г. За това време „Автомагистрали“ ЕАД изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност 3 768 836 хил. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), и 2 – с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Слежубният регионален министър Виолета Комитова разкри на брифинг вчера, че „Автомагистрали“ са платили авансово над 180 млн. лева на външни фирми, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...