Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Автентична носия на над 100 години, 4000 участници и народни цени на събора в „Лаута“
Важно Култура Пловдив

Автентична носия на над 100 години, 4000 участници и народни цени на събора в „Лаута“

Костадин Димитров и организаторите на "Народен събор Пловдив"

Галина ГЕОРГИЕВА

Автентична фолклорна носия на над 100 години от Старазагорския край ще видят пловдивчани и гости на шестия „Народен събор Пловдив“ в парк „Лаута“. Един от най-мащабните форуми за народна музика в България ще се проведе на 5 и 6 юни от 10 до 23 часа. Повече от 4 000 участници от цялата страна ще се включат в събора, а организаторите са подготвили две сцени и гарантират, че цените ще са народни. Очакват се над 50 000 пловдивчани и гости през двата дни да се  потопят в магията на българското фолклорно изкуство, история и традиции.

Достигаме Роженския събор по мащабност. Важно е да създаваме културни оазиси в живота на нашите съграждани. Искаме да покажем на децата народна носия, народна песен, как звучи гайда. Като чуя гайда, настръхвам. Моята риза с шевиците я слагам само на събора, много хора имат подобни ризи и е радностно, когато имаме повод да ги извадим от гардеробите. Това ще ни запази като нация и народ“, каза кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той припомни, че предишни години паркът е пълен и дори на мачове няма толкова хора, колкото на традиционния народен събор.

Организаторите на Народен събор Димитър Михов и сестра му Петя Михова от „Ясмина“ са подготвили богата програма. „Очертава се прекрасно събитие, повече от 4000 участници от цялата страна, има много гайдарски оркестри. Ще има уроци по народни танци за малки и големи. Децата могат да се научат да свирят на тъпан, гайда и всички народни инструменти“, каза Димитър Михов.  За всички любители на танците през двете вечери ще се проведе традиционната „Хоротека на открито“, която ще е продължи 5 часа. „От 18 до 23 часа ще правим хоротечен маратон, ще се играят над 120 различни танца“, обясни той.

И допълни, че цените ще са народни, като кебапчето ще струва 1,50 лв., а бирата – 2,50 лв.

Сцените вече са монтирани

„Никога не сме имали толкова много участници, хората жадуват отново да бъдат на сцена и да почувстват емоцията“, сподели и Петя Михова.

Автентичната носия на над 100 години, която ще бъде показана, ще бъде сравнена с модерна носия на около 30 години. Целта е да се видят разликите в изработката, шевиците и цветовете. Тя е колекционерска и който иска, може да се сдобие с нея.

Към богатата програма на сцените организаторите са подготвили уроци по народни танци, училище по народни инструменти, кукерски игри, изложби на занаятчии, народни носии и старинни оръжия. Най-малките посетители могат да се забавляват в детската битова работилница.

Втората сцена

Част от програмата на фестивала ще бъдат „Сестри Диневи“, оркестър „Тракийско настроение“, ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – Пловдив, ансамбъл „Дилянка“, гайдарски състави от Чепеларе, Момчиловци, Рудозем, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, студентски танцов състав „Пълдин“ към УХТ – Пловдив, ансамбъл „Марица“, ансамбъл „Слав Бойкин“, солистът на БНР Любомир Петров и гайдарят Стефан Янев, ПостАрт и още много читалища, училища и самодейци от цялата страна.

Шофьорите ще имат възможност да паркират по бул. „Санкт Петербург“, ще има указания и надписи да се намали скоростта. „Шофьорите да карат внимателно, ще има много хора и се надявам да няма инциденти“ апелира районният кмет. Той допълни, че ще се спазват противоепидемичните мерки, ще има дистанция и дезинфекция.

Подготовката за „Народен събор Пловдив“ вече започна, в парк „Лаута“ са монтирани двете сцена, а работници разпъват шатри и нареждат пейки и маси. /ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...