Quantcast
Новини Пловдив » България » Божков: Не съм подкупвал политически лидери, бях рекетиран от Борисов и Горанов
България Важно ИЗБОРИ 2021

Божков: Не съм подкупвал политически лидери, бях рекетиран от Борисов и Горанов

Васил Божков

Политически лидери не съм подкупвал, бил съм рекетиран и съм единственият, който даде сигнал в прокуратурата официално. Това заяви на онлайн пресконференция от Дубай бизнесменът и лидер на „Българско лято“ Васил Божков, който беше уличен от власите в САЩ в корупция по Закона „Магнитски“.

Вместо да го разгледат този сигнал, американците ми наложиха санкции. Кажете ми кой друг български бизнесмен е имал куража да се оплаче официално, още повече в американското посолство.  Аз бях рекетиран от Бойко Методиев Борисов, от лицето Владимир Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп“, посочи Божков. Относно твърденията, че е дал подкуп от 10 хил. лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, бизнесменът коментира, че в свой сигнал е посочил, че не е имал връзка с шефовете или служителите на ведомството.

„Този достъп беше спиран много ревниво от Влади Горанов. Единствените комуникации за хазарт са били през него“, уточни Божков.

„Когато спрях да плащам, видяхме какво се случи. Започнах да плащам, след като ГЕРБ направиха поправката в Закона за хазарта от 2014 г. до 2020 г., заяви Божков, като уточни, че за последните три години е дал под формата на рекет над 60 млн.

Той допълни, че не се притеснява относно наложените му санкции от САЩ, защото няма активи и сметки зад Океана. Според него едва ли след тази реакция на САЩ друг бизнесмен ще се оплаче в американското посолство.

„Активи нямам, бизнесът ми е унищожен. Прокуратурата повдигна куп фалшиви обвинения. В Дубай не намираха доказателства и затова не ме екстрадираха. Незнайно защо САЩ решиха да повторят също. Аз, който съм страдал от рекет, изземване на имущество и културно-исторически ценности, на мен ми налагат санкции, а не на тези, които направиха това“, посочи още бизнесменът.

Той отрече да познава или да има контакти с Ангел Папалезов, началник на „Национална полиция“, който беше обвинен във връзки с Божков и неговата фондация „Тракия“. От Специализираната прокуратура съобщиха, че са намерили колекция на антични монети в неговия кабинет.

„Ние служим на България и на българските интереси“, отговори Божков във връзка с доклада на САЩ, че се опитва да изгради „руска мрежа“ в България.

„Надявам се много скоро да се върна в България“, подчерта Божков./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...