Quantcast
Новини Пловдив » България » Борисов: Нямам фирма с Пеевски, не съм взел стотинка от Божков
България Важно Политика

Борисов: Нямам фирма с Пеевски, не съм взел стотинка от Божков

Бойко Борисов

„Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общо бизнес. Не сме получили и стотинка от лицето Божков”. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на извънреден брифинг на партията.  Той коментира наложените от САЩ санкции на Пеевски, Божков и на 64 фирми въз основа на закона „Магнитски”.

„Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери“, допълни Борисов и подчерта, че подкрепя наложени от САЩ санкции и се надява и българските институции да се задейства.

„Ако трябва да поемаме вина за нещо, то е за нашия зам.-министър Панов, който беше уволнен след избухването на скандала“, каза той.

По отношение на Илко Желязков заяви, че Екатерина Захариева го е уволнила два пъти.

„Нещо повече мога да ви кажа – партньорските служби на САЩ и техните правителства, когато стана атентата в Сарафово, с Обама начертахме плана за борба с туризма и първи обявихме Хизбула за терористична групировка. С вицепрезидента и държавния секретар сме обсъждали всички проекти и сме имали еднакво мнение“, каза още Борисов.

Миналата година с президента Тръмп, на което присъства и сегашният посланик на Щатите, обсъждали сме всички геостратегически проекти. Превъоръжаването на армията с новите Ф-16, а само месец, преди да напуснем управлението, подписахме два стратегически меморандума. Винаги, като партия, ние сме поддържали най-добри отношения със САЩ“, продължи Борисов.

„Нашите правораздаващи органи ще продължат да работят на базата на доказателствата да следват закона. Как бихме определили обаче такъв цитат на 9 юли 2020 г., когато президентът Радев заяви: „Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“, допълни той.

Той настоя да бъде продължено и разследването по шпионския скандал. „Вчера ЕК обяви много важни неща. Първо – България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. Това източен бюджет ли е? Извинете се! Това е почтено. Извинете се за началника на НАП, извинете се и за ББР. БСП е световен шампион по унищожаване и фалиране на банки. Дали някой сега не се е огледал и в ББР, дали някой не иска сега да разклати тези служители? Дали няма такъв сценарии“, попита Борисов.

Другите две неща, които ЕК е обявила за България, подчерта лидерът на ГЕРБ, са, че страната е готова за Шенген и е с нулев дефицит./ПловдивПрес

Още новини по темата

Президентът Радев за санкциите от САЩ: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

ДПС очаква факти и доказателства от САЩ за Пеевски

Христо Иванов: Санкциите срещу Пеевски и Божков са присъда за прокуратурата

Делян Пеевски за „Магнитски“: Това е недопустим, тенденциозен акт

САЩ наложиха санкции на Божков, Пеевски и бивш шеф на ДАТО

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...