Quantcast
Новини Пловдив » Важно » България и още 6 европейски страни ползват COVID сертификати
COVID-19 Важно Свят

България и още 6 европейски страни ползват COVID сертификати

Снимката е илюстративна

7 европейски държави, сред които България, въведоха вече системата за имунизационни сертификати за COVID-19 за пътници месец преди пускането на програмата в ЕС на 1 юли, съобщи в. “Дейли мейл”. Другите страни, които успяха по- рано, са Германия, Гърция, Чехия, Дания, Хърватия и Полша.
Гърция, която зависи силно от туризма, натискаше за общопризнатия сертификат, който използва QR код с повече информация.

Документите се издават на хора, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса, тези, които вече са го прекарали и имат антитела, и тези, които са получили отрицателен резултат от PCR теста през последните 72 часа преди пътуването им, пише „24 часа“.

Документите ще имат както цифрови, така и хартиени варианти. Те ще бъдат безплатни, разпространяват се на националния език плюс английски и ще бъдат валидни във всички страни на блока.
През следващите няколко седмици всички страни от ЕС ще трябва изцяло да финализират своите национални системи за издаване, съхраняване и проверка на сертификатите, така че системата да стартира навреме за летния сезон.

На страните ще бъде разрешено да добавят допълнителни ваксини към своя индивидуален списък за влизане, включително тези, които не са официално одобрени за употреба в целия ЕС.
Европейската комисия смята, че хората, които са ваксинирани, вече не трябва да бъдат тествани или поставяни под карантина, независимо от това откъде или докъде пътуват. Страните членки обаче още не са одобрили тази препоръка.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...