Quantcast
Новини Пловдив » България » Елена Поптодорова: Санкциите не са неочаквани, САЩ ни предупреждаваха
България Важно Политика

Елена Поптодорова: Санкциите не са неочаквани, САЩ ни предупреждаваха

Елена Поптодорова

Санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не са изненадващи. САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Това заяви дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон, за БГНЕС. Тя припомни, че още в първата си публична лекция у нас, пред Атлантическия клуб американският посланик Херо Мустафа заяви, че със зъби ще се бори с корупцията.

„Бяхме предупредени, но както винаги не внимаваме в предупрежденията, които идват и от Вашингтон, и от Брюксел, и от Венецианската комисия. Тези предупреждения се осъществиха“, отсече посланик Поптодорова.

Тя припомни също така, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване. „Поредица американски посланици в София са алармирали своите администрации и са намирали съответния начин да го подсказват и на българските правителства, че у нас има проблем с корупцията и върховенството на закона“, каза Поптодорова. Настъпи мигът, в който чашата преля. Свързано е и с един прозорец, който се отвори – да се извършат истински промени в определени системи на управление в България“.

По думите ѝ, по много и съвсем заслужени причини Пеевски се е превърнал в емблема на всичко най-порочно, най-престъпно в българския политически, обществен, медиен и бизнес живот. Той събира всички несъвършенства в живота ни от 1990 г. насам. Но така както е нарицателно име и емблема, той не е сам. Според нея от тук нататък „нашето домашно е да вървим надолу, ако искаме в действителност да дезинфекцираме живота си“./ПловдивПрес

Още новини по темата

Христо Иванов: Санкциите срещу Пеевски и Божков са присъда за прокуратурата

Делян Пеевски за „Магнитски“: Това е недопустим, тенденциозен акт

САЩ наложиха санкции на Божков, Пеевски и бивш шеф на ДАТО

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...