Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Здравната каса плащала PCR тестовете на завишени цени
COVID-19 България Важно

Здравната каса плащала PCR тестовете на завишени цени

PCR тест
PCR тест

Здравната каса е плащала PCR тестове на завишени цени. Според анализ на Българския институт за правни инициативи държавата е договаряла PCR-и за между 13 и 16 лева броя, но финално Здравната каса ги е плащала по 60, съобщи Нова телевизия.

Безплатните PCR тестове се покриват от Здравната каса. От там плащат по 60 лева за всяка взета проба. А тези направени от Националния център за заразни и паразитни болести  струват по 130. В същото време страната ни ги договорила един PCR тест за между 13 и 16 лева. Според анализа на Българския институт за правни инициативи, дори с включените допълнителни разходи по изготвянето на един PCR тест, неговата цена не надвишавала 45 лева.

„Направихме бърза сметка, за това колко е излязло на хората да отидат и да си платят в лаборатории без направление – 122 млн. лева по наши оценки е платил българския гражданин, за това“, заяви Ваня Григорова, икономист.

Според института висока печалба била формирана не само за частните лаборатории, но и в държавните. В отговор, от Националната здравноосигурителна каса обясниха, че цената, която те плащат, е за цялостна услуга. И освен тестът, са включени консумативи и труд на медицинския специалист, извършващ изследването. Стойността на тази услуга е приета по предложение на Българския лекарски съюз.

От Българския лекарски съюз коментираха, че договорната цена била два пъти по-ниска от пазарната, както и че нямали информация нито за цената на PCR теста, нито каква е стойността на допълнителните разходи, които формират крайната цена на лабораторното изследване./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...