Quantcast
Новини Пловдив » България » Нарушения в болница „Лозенец“ при трансплантации, сменят ръководството й
България Важно Здраве

Нарушения в болница „Лозенец“ при трансплантации, сменят ръководството й

Д-р Стойчо Кацаров
Д-р Стойчо Кацаров

Освобождават Съвета на директорите на болница „Лозенец“ считано от днес. Проверките за дейността на болницата ще продължат. Това обяви на брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„В болница „Лозенец“ е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка“, коментира той и допълни, че това е начин за т.нар. източване на Здравната каса.

Той обясни, че между 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплнтации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Рецепиентите обаче са уж роднини от Израел, Оман и други.

„Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си“, добави д-р Кацаров.

Подаден е сигнал в прокуратурата.

Служебният здравен министър коментира и друга тема – ваксини, които страната ни възнамерява да дари или да продаде на съседни страни. Чака се становище на Европейската комисия, за да се пристъпи към тази стъпка. „Няма опасност да се стигне до дефицит на ваксини у нас“, заяви още той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...