Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Нетаняху губи управлението в Израел след 12 години на власт
Свят

Нетаняху губи управлението в Израел след 12 години на власт

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху

След 12 години на власт, Бенямин Нетаняху загуби премиерския пост в Израел. Неочаквана коалиция от политически противници формира нов кабинет в последния възможен ден. Технически, парламентът още не е одобрил новото правителство. Но по всичко изглежда, че това ще стане и за Нетаняху се задават трудни дни.

По улиците на Тел Авив имаше празнуващи. Протести срещу досегашната власт има от месеци. За тези хора новината, че Нетаняху пада от власт е по-важна от всичко.

Опозицията обяви, че са договорили коалиция само 35 минути преди да изтече срокът в полунощ. Новото правителство ще бъде крайно необичайно. Носител на мандата е лидерът на левите Яир Лапид, но в споразумението влизат цели 7 партии – от ултранационалистите на Нафтали Бенет до арабската формация на Мансур Абас. Премиер ще бъде милионерът Бенет, който след време ще отстъпи поста на Лапид, съобщи Нова телевизия.

Необичайната сделка кара много израелци да са скептични колко стабилна би могла да бъде такава смесица от партии и лидери.

Бенямин Нетаняху е най-дълго управлявалият премиер на Израел. Прекара на поста общо 15 години, включително последните 12. Още днес Нетаняху започна да агитира депутатите да не подкрепят новото правителство, което нарича опасно за Израел.

„Моментът е решаващ за бъдещето на държавата Израел. В такава ситуация трябва да забравим личните чувства”, заяви Нетаняху.

Но съпротивата му може всъщност да се окаже полезна за кабинета. Едно от малкото неща, които обединява новите партньори, е неодобрението към досегашния премиер. Някои от тях го определят като диктатор, други твърдят, че е корумпиран. През януари Нетаняху не успя да си уреди имунитет чрез гласуване в парламента и беше официално обвинен в корупция. Делата тепърва предстоят, а досегашният премиер няма да има предимството да ги посрещне от позицията на силния на деня./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...