Quantcast
Новини Пловдив » Случка на деня » Новият турски консул се срещна със зам.-кметовете Величко Родопски и Пламен Панов
Случка на деня

Новият турски консул се срещна със зам.-кметовете Величко Родопски и Пламен Панов

Генералният консул на Турция Корхан Кюнгерю се срещна със зам.-кметове на Пловдив

„Отворени сме за диалог по темата за осъществяване на полети Пловдив-Бурса и Пловдив-Истанбул“, това заяви Корхан Кюнгерю, генерален консул на Република Турция в Пловдив. Той е на първото си официално посещение в Общината, а в разговорите се включиха заместник-кметовете Величко Родопски, Пламен Панов и Тодор Чонов.

Още в самото начало на срещата участниците в нея отбелязаха факта, че в Тракия икономическа зона са положени добри основи за инвестиции на турски компании, като вече има няколко световни производители на въздушни възглавници, на стопове на една от най-известните марки автомобили и други.

„Работим за решаване на въпроса с пловдивското летище, надяваме се скоро то да заработи по начин, по който да тласне икономиката на Пловдив към още по-голям растеж и развитие. Целта ни е то да функционира и да осъществява карго- и пътнически полети“, посочи, от своя страна, ресорният заместник-кмет по транспорт Тодор Чонов.

Според заместник-кмета по култура Пламен Панов по този начин ще се увеличат и туристите, които заради COVID пандемията драстично намаляха, докато през 2019 година техният брой  достигна 1,5 милиона, от които голям дял е бил на екскурзиите и посещенията от Турция. Той уточни, че по отношение на културата Община Пловдив и генералното консулство имат редица съвместни дейности, които са включени в културния календар – културно-историческите празници на местните етнически общности и издаването на двуезично списание „Небет тепе“, в което се популяризира дейността на български и турски творци в двете държави.

Генералният консул Корхан Кюнгерю изрази задоволство, че ще има възможност да работи в историческия град Пловдив и ще допринесе за приятелските взаимоотношения с побратимените Бурса и Истанбул чрез привличане на още повече турски инвестиции и туристи.

В края на срещата участниците в нея заявиха, че ще продължат да работят за добрите двустранни връзки и в сферата на образованието.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...