Quantcast
Новини Пловдив » България » Сметната палата потвърди: Законът за обществените поръчки е заобикалян от „Автомагистрали“
България Важно Общество

Сметната палата потвърди: Законът за обществените поръчки е заобикалян от „Автомагистрали“

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков

„При изпълнението на 4 договора, които АПИ възлага директно на „Автомагистрали” ЕАД, се получава неефективно разходване на публичен ресурс. Законът за обществените поръчки се заобикаля чрез поредица от събития”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той добави, че АПИ е възложило поръчката на „Автомагистрали” ЕАД по облекчен път.

„Това се случва, защото „Автомагистрали” ЕАД декларират пред пътната агенция, че разполагат с ресурсите, персонал и техника, с които да изпълнят ремонтните дейности. Именно това е основанието по силата на което се възлагат договорите”, обясни Цветков. След това обаче се оказва, че всъщност ресурси няма.

„При изпълнението на тези договори, „Автомагистрали” ЕАД не ги изпълнява със собствени ресурси. Те дори нямат персонал. Нямат и техника. Поради тази причина те започват да наемат техника, защото законът не го забранява. Тя обаче се наема заедно с работниците. Това вече не е наем на техника, а изпълнение на строително-ремонтни дейности, което е задължение по договора на „Автомагистрали” ЕАД. Това е едно фактическо заобикаляне на Закона за обществените поръчки”, казва Цветков.

Според него фирмите, с които работи „Автомагистрали” ЕАД, не са избрани по Закона за обществените поръчки, а по някакъв вътрешен критерий.

Цветков казза още, че Сметната палата е извършила одит на министъра на икономиката по отношение упражняването на правата за собственост на дружествата с държавно участие.

„ББР е еднолично акционерно дружество с принципал Министерство на икономиката. Ние проверихме как министърът на икономиката е упражнявал тези надзорни функции, които са му вменени със закона”, обясни Цветков.

„И при този одит се вижда, че тези дружества не се управляват както трябва. Потвърждава се една теза от преди 30 години, че държавата не е много добър собственик”, каза председателят на Сметната палата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...