Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Цанков разкри истината за изнесената сесия, ОбС „Родопи“ осъди поведението на Лидия Гимишева
Важно Регион Родопи

Цанков разкри истината за изнесената сесия, ОбС „Родопи“ осъди поведението на Лидия Гимишева

Георги Цанков, Павел Михайлов и Владимир Маринов

Галина ГЕОРГИЕВА

Цялата истина, с факти до най-малката подробност,  за планираната в Слънчев бряг изнесена сесия на Общинския съвет в община „Родопи“, стана ясна  днес. Съветниците провеждат заседание в малката зала без прозорци в сградата на общината, където от години се водят дебати и се гласуват важните за жителите на „Родопи“ решения.

С остра декларция Общинският съвет  в „Родопи” осъди поведението на  Лидия Гимишева от  Местна коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна”. В позицията си съветниците от ОбС”Родопи” изказват категорично мнението, че Лидия Гимишева за пореден път злепоставя, унижава и уронва авторитета на Общинския съвет като орган на местно самоуправление. Повод за острата реакция е коментар в социалната мрежа на съветничката, заради решението за провеждане на изнесено заседание на ОбС в Слънчев бряг.

„Нормалното протичане на сесиите и комисиите на Общински съвет „Родопи“ зависи от синхронизираната дейност между общинската администрация и общинските съветници, която бива нарушавана от демонстративното, неуважително и непрофесионално отношение на общинския съветник. С излаганите от Лидия Гимишева данни с неточно, манипулативно, извадено от контекста и силно преувеличено съдържание се уронва авторитетът на местната власт, в частност на всеки общински съветник, неговото семейство и близки, както и служителите в администрацията на Община „Родопи“, се казва в декларацията.

Общинските съветници от „Родопи“

В началото председателят на ОбС Георги Цанков пред общинските съветници, кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов, кметове на населени места, представители на администрацията и медии,  изнесе фактите и цялата кореспонденция, проведена по повод изнесената сесия и избора на хотел в Слънчев бряг.

„На тази сесия ни предстои разглеждането на 102 точки, а това са близо 8 часа работа. Залата на ОбС”Родопи” се намира в подземието, на дълбочина от близо 3 метра. Няма прозорци и дневна слънчева светлина, няма проветрение, няма разстояние от метър и половина между нас. Аз съм воден единствено от желанието Общинският съвет на „Родопи“ да свърши работата си на 100%.  За изнесената сесия, както за всяка друга, имах намерението и желанието всички тези 102 на брой точки да бъдат гласувани. Когато си свършим работата перфектно, инвеститорите предпочитат община „Родопи“, което означава повече пари от данъци за бюджета на общината, а жителите ще вземат разрешителните за строеж на предприятие или дом, други ще дарят земя на общината и така да обособят път до домовете си, трети да получат еднократни помощи и т.н. Дали по време на ковид пандемия можем да проведем адекватно сесия тук? Без прозорци, без проветрение, без 1,5 м разстояние между нас?”, риторично попита Георги Цанков. Той припомни, че двама общински съветници преди време са били в болница на килсород, в изключително тежко състояние, а кметът Павел  Михайлов и почти цялата администрация са преболедували вируса.

Георги Цанков обясни, че откакто съществува община „Родопи“, всеки председател на Общинския съвет разполага с бюджет за представителни разходи. Средствата се отпускат за организация на сесии, посрещане на гости, закупуване на консумативи, посещение на семинари и други. За 2021 година представителните разходи на председателя на ОбС са 10 000 лв.

Цанков припомни, че изнесените сесии не са прецедент за Общинския съвет на „Родопи“.  Той цитира данни, че през 2015 и 2016 година е имало две изнесени сесии – във Велинград и в Старазагорски минарални бани. За тях са похарчени 5 442 лв. В Старазагорски минарални бани за една нощувка на съветниците  общо са дадени 2995 лв. „На тази сесия е присъствал и бившият общински съветник Павел Гимишев, който е съпруг на настоящата съветничка Лидия Гимишева. Тогава това „будно семейство“ не е изпитало срам от изхарчването на тези пари. Или може би тогава е нямало дупки по улиците на Белащица? Това се нарича двоен стандарт“, коментира председателят на Общинския съвет.

Той обясни, че за планираната изнесена сесия на Слънчев бряг запитване към хотела е направено още на 17 май. Списъкът с броя на общинските съветници, общо 22 души, е изпратен на 28 май. Според получената оферта нощувката на човек при настаняване в двойна стая- All inclusive е на цена от 55 лева. Общата сума възлиза на 2310 лева. Хотелът предоставя безплатно обособено помещение за провеждане на сесията. Транспортът на съветниците също е безплатен и се поема от фирмата –превозвач.

Георги Цанков посочи публикация на пловдивски сайт, в която се цитира, че общинската администрация ще похарчи над 30 000 лв. „на ваканционна сесия в Слънчев бряг“. Според информацията е „внесена подписка от над 120 жители на Родопската яка при  Георги Цанков, а на сесията ще бъдат разгледани точки за тотална разпродажба на общински имоти, а с една от точките се увилачават възнагражденията на съветниците. ОбС се е установил трайно в хотел Парк и СПА Хотел Марково“. В публикацията се твърди още, че по мнение на съветничката Лидия Гимишева досега Общинският съвет е заседавал само във въпросния хотел, а заседанията са стрували 350 лв. за 8 часа без кетъринга.

Председателят на Общинския съвет в „Родопи“ обясни, че въпросната подписка е от 105 души, но от тях само 16 са жители на Родопската яка, а има хора от София, Раковски, Стамболийски, Лайпциг, Обзор, Варна, Рим, Стара Загора, Бургас, Асеновград и Пловдив.

„Г-н Павел Гимишев се разписва от Пловдив, но това е извън темата. Точките за продажба на общински имоти са три и касаят два имота в Брестник и един в Устина. Става въпрос за около 1500 кв.м., а сборуваната първоначална цена на търговете е около 20 000 лв. Както виждате не става въпрос за тотална разпродажба на общинско имущество. Тези имоти са включени в Програмата за разпореждане с имоти общинска собственост, за която на предишна сесия г-жа Гимишева е гласувала „за“. А по точката за заплатите на съветниците и тяхното увеличение искам да обърна внимание, че съгласно Чл. 34. От ЗМСМА общинският съветник получава възнаграждение за участие в заседание на ОбС и неговите комисии, като размерът  му се определя с решение на ОбС, прието с мнозинство от повече от половината съветници. Това възнаграждение не може да бъде повече от 70% от средната брутна заплата на администрацията. Гласуваме за два месеца, защото през май нямахме сесия, а знаете, че, за да бъдат осчетоводени тези средства, се гласува с решение на всяка сесия, проведена в месеца“, разясни още Георги Цанков.

Той подчерта, че от началото на този мандат са проведени общо 19 сесии, като съветниците са заседавали 4 пъти в хотела в Марково и съветниците не са били на СПА процедури, защото след сесията са напускали хотела. Заседания са се провеждали в читалищата в Крумово, Цалапица и Белащица. Председателят на ОбС каза още, че разходите за едно заседание са били 190 лв. или 220 лв. с ДДС, според това дали е ползвана малката, или голямата зала в хотела в Марково. „За разлика от много институции по време на ковид пандемията,  община „Родопи“ не е прекъсвала работата си нито за миг, в това число и ОбС. Въпреки ситуацията Общинският съвет прие рекорден брой решения за една година – 536. Това е  повече от всяка община в областта, дори повече от ОбС-Пловдив“, подчерта Георги Цанков.

Той допълни, че от името на ОбС ”Родопи” към медията и автора на статията ще бъде заведено дело за клевета. „Считам, че с инсинуациите си този сайт опетнява авторитета на местната власт. В една правова държава това е недопустимо и аз, в качеството си на представляващ ОбС „Родопи“ ще защитя доброто име на колегите си и на институцията Общински съвет”, каза Цанков.

Илина Вутова

„Срам , срам, срам!”, така започна обръщението, което съветничката и заместник-председател на ОбС Илина Вутова прочете от трибуната. То е от името на групата съветници „За доброто на община „Родопи”. „Срамуваме се, че когато сме се отнасяли с уважение към колега и сме го подкрепяли, когато доводите и предложенията му са били разумни и от полза за община „Родопи”, отправя личностни нападки и манипулативно настройва и противопоставя жителите на общината към работата на Общинския съвет. Аморално и недостойно е да ни използвате за собствената си ПР кампания и да стъпквате авторитета, който сме създали на институцията. Обидно е, грозно е и нас ни е срам от вашето поведение”, каза Вутова.

Павел Михайлов

В подкрепа на декларацията се обяви и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. „Община „Родопи” има сериозни проблеми и ние сме избрани от хората, за да ги решаваме. От чешмите в Брестовица продължава да тече кална вода, а хората не могат да я ползват за битови нужди, заради съдържанието на манган в нея. Кариерите в Белащица също са казус, който стои пред нас, макар нееднократно, включително и чрез декларации, заявихме категоричната си позиция и казахме СТОП! Лошата инфраструктурата в селата, старата водопроводна мрежа и липсата на канализация. Но, след година и половина управление, категорично мога да заявя, че „Родопи” се развива. С общи усилия направихме така, че бизнесът да пожелае да инвестира на наша територия, а населението, само за една година, да е нараснало с над 3 хиляди души. Защото ние работим и изпълняваме поетите ангажименти.”, обяви Павел Михайлов.

Той припомни, че от началото на неговото управление общината успя да спечели проекти за изграждане на чисто нова детска градина в Браниполе, държавата отпусна средства за изграждане на канализацията в село Устина, училищата в Марково, Кадиево и Ягодово ще бъдат санирани, а във всички населени места на територията на „Родопи” уличното осветление ще бъде сменено. От началото на тази година, с решение на ОбС ”Родопи” и по предложение на кмета, детските градини в общината са безплатни.
„Нямаме нужда от евтини ПР кампании, а наистина да работим и да решаваме големите проблеми на хората”, заключи кметът Павел Михайлов./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...