Quantcast
Новини Пловдив » България » Асен Василев настоя: Държавните дружества да спрат транзакции със санкционираните по „Магнитски“
Бизнес България Важно Мнения

Асен Василев настоя: Държавните дружества да спрат транзакции със санкционираните по „Магнитски“

Асен Василев

Държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия, предупреди министърът на финансите Асен Василев по БНТ.

В края на работния ден служебният кабинет обяви, че е създадена работна група, която ще провери кой може да попадне в обхвата на санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ и Държавния департамент на страната.

Под ударите на санкциите попаднаха Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Александър Манолев.
Финансовият министър увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично – кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури.

„Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании“, обясни Василев.

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството – категоричен беше финансовият министър.

На държавните дружества ще бъдат дадени указания да не работят с хората, които проверките ще установят като свързани с наказаните 6-има българи.

Кои могат да попаднат в тази рискова група?

– всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;

– всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква „а“, включени към момента и за последните 5 години.

– всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът ще е публичен – на сайтовете на финансовото министерство и на НАП./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...