Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Жена гласува за 17 секунди на експерименталния вот днес
България Важно ИЗБОРИ 2021

Жена гласува за 17 секунди на експерименталния вот днес

Машинно гласуване
Машинно гласуване

Жена успя да гласува само за 17 секунди. Това се случи днес в 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски“ в София, където ЦИК проведе експериментално машинно гласуване.

По-бавните гласоподаватели са се справили за над минута. Предстои и мащабна разяснителна кампания за задължителното гласуване с машини, предаде Bulgaria ON AIR.

Междувременно Централната избирателна комисия и фирмата, която трябва да достави машините за вота влязоха в спор за цената на допълнителните 1500 устройства, които трябва да се купят. От „Сиела Норма“ твърдят, че предложените от ЦИК 6,5 млн. лева не са достатъчни, но от комисията посочиха, че няма да има предоговоряне за повече пари.

„За този бюджет ние вероятно бихме могли да изпълним всички услуги по софтуерна подготовка, логистика, инсталиране на машини, техническа поддръжка на място, складови дейности и т.н. или пък бихме могли да доставим някакво количество, близо до очакваното от 1500 машини, но не може и двете заедно. Друг е въпросът, че ако ние доставим машините, се пита как ще платят за другата по-важна работа – самото провеждане не изборите и дали няма да се удвои бюджетът, но по някакъв непрозрачен начин“, заяви изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

„Това е максимална цена, обявена по тази поръчка, преговори могат да се водят с потенциален изпълнител за нейната корекция надолу, нагоре – не“, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Експериментално гласуване имаше днес на още две места – в 143-то основно училище „Георги Бенковски“ и в 37-мо СУ „Райна Княгиня“.

Още

ЦИК тества машините за гласуване днес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...