Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Политика » България – най-големият провал на Европейския съюз
Важно Диагнозите на д-р Харсъзов Мнения Политика

България – най-големият провал на Европейския съюз

ЕС, сляп ли си?
ЕС, сляп ли си?
  • Когато през 2007 г. ни приеха лекомислено и безотговорно, едва ли са знаели какъв таралеж си слагат в гащите
  • Май ще се сбъднат едновремешните шеги, че ЕС ще си отиде заради нас

Д-р Йордан Харсъзов

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес

Така се случи, че на първи януари 2007 г., когато беше сакралната дата на приемането ни в Евросъюза, с приятели бяхме във Фрайбург, Германия.
В семеен хотел, собственост на етнически грък, деляхме помещението за сутрешната закуска единствено със семейство германски пенсионери, които бяха там като на пансион.
След дългогодишното съжителство фрауто и мъжът й очевидно не можеха да се понасят и затова никога не сядаха на закуска на една маса, а на две съседни, при това с гръб един към друг.
Освен закуска, гъркът осигуряваше и сутрешни вестници, за нас не представляваха интерес, тъй като бяха всичките на немски, но фрау ги четеше и правеше коментари със съпруга през гърба си.

И така ден преди приемането ни в ЕС, на 31 декември 2006 г., очевидно е било новина и в техните медии, фрау чете нещо и постоянно повтаря думата „Bulgarien“, ама с такъв язвителен тон, който едва ли предполага някакво добро чувство

Ние хващаме нещо от интонацията, но тъй като никой от нас не знае немски, няма как да разберем какво всъщност казва престарялата госпожа.
Собственикът грък обаче го разбира и виждаме как се е подпрял на бара и гледа нервно. Той, разбира се, знае, че ние сме българи.
По някое време не издържа, отива при нея и й прошепва нещо на ушенце.
Бяхме в този хотел още 5 дни и повече не видяхме тази жена да излезе от стаята си. Кой знае какво си мислеше, че ще й направят българите.
Само съпругът й излизаше сутрин с пазарска мрежичка, каквито някои от нас помнят от соцвремената, в която носеше празен амбалаж от бира, за да го замени за пълен в магазина.

И когато ни видеше, вдигаше отдалеч приветствено ръка и казваше: „Welcome to the Europen Union!“
Един вид, искаше да рече: „Не я слушайте моята дъртата и лудата, няма проблеми, не ме бийте, българи такива!“

След толкова много години в ЕС, не може да не направим равносметка какво се случи досега.
И тя за съжаление е: Колко права се оказа тази невротична германка.
Няма спор: След вече 14 години в клуба на „богатите и свободните“, нито сме богати, нито сме свободни.
Нещо повече, май сме дори по-зле отпреди. То всъщност е лесно да се прецени. Защото наистина по-зле всъщност не сме били.
Съвсем наскоро сръбският президент Вучич обеща, че до края на тази година техните заплати ще се изравнят с българските. При това, каза с право той: „Те са в Европейския съюз, а ние не сме.“
Представете си, ако Сърбия беше влезла в Съюза през 2007 г., а ние не?
Можете ли само да сметнете каква щеше да е разликата в стандарта, при положение, че в момента уж сме в клуба на успелите и богатите, а сърбите си контактуват с Русия, Китай и някои африкански държави. И пак сме с тях на едно дередже, не се знае докога…

Че ни имат за идиотите на Балканите не е тайна, така е от много години, лошото е, че ние постоянно даваме нови и нови доказателства, които подкрепят тази теза

Защо македонците така се дърпат от общия ни произход, история и език?
Просто защото не е престижно да си българин. Нека да са с промити мозъци, нека да са проядени от сърбоманщина и всичко там.
Хората просто не ги кефи да са българи, биха станали гърци с много по-голяма готовност, за сърби да не говорим, но им се налага противно на желанието да кандидатстват за български паспорт, няма как…
Ако при македонците е така, какво да говорим за гърци, турци, румънци, сърби.

Каквото и да прочетете в техните медии, ще бъде или политически коректно, или нещо, подсказващо как на Балканите има една провалена държава и тя се нарича България.

Нищо, че е в Европейския съюз.
Явно наистина, когато навремето чиновниците от Европейския съоз, абсолютно безотговорно и лекомислено, и без да отчитат факта колко сме неподготвени, водени единствено от геостратегически съображения, решили да ни приемат в съюза, са си мислели, че няма как да е чак толкова страшно.
Какво толкова, навярно са си мислели те. Приобщихме водопроводчиците от Полша, снобарите от Чехия, вятърничавите моми от Словакия, прибалтийските такива, че да дразним Русия, и горе долу всичките се включиха без кой знае какви проблеми.
Чак толкова с едни към седем милиона българи ли няма да се оправим?
Е, за добро или лошо ние се оказахме по-особен случай, уникални един вид. Еврочиновниците навярно са очаквали да бъдем в голяма степен като останалите страни в съюза, които очевидно също са били далеч от стандартите на западните, но да си сложат чак такъв таралеж в гащите като България, едва ли са мислели, че може да се случи.
Възрастните хора като пищещия тези редове навярно си спомнят, че в момента на приемането ни в Евросъюза, вървяха два взаимноизключващи се коментара.
Единият естествено беше, как на вълната на ентусиазма и включването към съюза на богатите и демократичните, България бързо ще стане и тя такава или почти.
А другият – почти на шега – горко му на Европейския съоз, ще му видим и на него сметката.
Май ще се окаже второто. Розовобузестите европейски бюрократи наистина срещнаха културен шок с нас. Какво да се чудим – щом успяваме да шокираме съседите си, какво да говорим за някого от Брюксел?
Малко ли сме виждали ококорените лица и ошашавените усмивки на Макрон, австрийския канцлер, британския премиер…Херо… В момента, в който Баце ги прегърне свойски и им каже нещо на неговия си английски.

Те със сигурност са си мислели, че не става дума за уникална банкянска простотия, а като глобалисти и либерали са смятали, че това е своеобразна българска черта и вековна традиция, която трябва да се уважава и поощрява. Включително и през еврофондовете. Чак и му се кефиха. А някои застаряващи дами даже…

Но, че България е издънка вече е ясно за всички. САЩ удрят шамари, но ЕС не може да си го позволи, защото това ще означава да признае собствения си провал.

ЕС може да праща комисари, комисии, проверяващи, експерти… Което е горе долу все едно главен прокурор да пие кафе с продавач на чорапи

Те биха се отървали от нас с удоволствие, но няма как…
Преди доста години в английския „Гардиън“ имаше пророчески коментар за бъдещето на ЕС, написан много преди изобщо да е ставало дума за Брекзит.
Ето част от него:
Около 2021 г. вероятно Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз. Към 2023 г., това ще направят и Дания, Швеция, Нидерландия, Исландия, Люксембург. През 2024 г. ЕС ще напуснат Франция, Финландия, Испания, а година по-късно и Германия, Австрия, Португалия, Италия, прибалтийските републики… и Андора, но кой я брои. На следващата 2025 ще си тръгнат Белгия, Чехия, Полша, Унгария, а година по-късно през 2026 това ще направят и Гърция, Кипър и Малта.
През 2027 г. гореизброените държави ще въведат визи за Европейския съюз./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...