Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив Важно » Закриването на районните съдилища ще оскъпи правосъдието за хората
Пловдив Пловдив Важно

Закриването на районните съдилища ще оскъпи правосъдието за хората

Адвокати излязоха на протест пред Съдебната палата в Пловдив.

Мария МОРУНОВА

Закриването на районните съдилища ще оскъпи правосъдието за хората. Това заявиха на мълчалив протест в Пловдив адвокати, които бяха подкрепени от адв. Николай Хаджигенов от Отровното трио.

Ако т. нар. реформа 4 се осъществи, районните съдилища ще станат териториални поделения и ще разглеждат само т. нар. леки дела. Такива са тези за домашно насилие, както и искове до 2000 лв. Всички над тях ще трябва да се разглеждат в най-близкия окръжен съд, в случая Окръжен съд Пловдив. „Това означава, че където и да живее ищецът, той трябва да потърси най-близкия окръжен съд, за да предяви претенция за по-голяма сума, което ще му се отрази финансово за разноски по пътуване. Така ще се оскъпи правосъдието“, коментира Доротея Будакова от Пловдивската адвокатска колегия.

„Дойдох в Пловдив, защото градът е нарицателен за липса на правосъдие, т. е. осъдителните присъди са почти 100%, докато средният процент в Европа е 45 на сто“, заяви Хаджигенов.

„Не сме против реформите, но настояваме да се извърши след широк дебат. Искаме дебат, в който да участваме и ние“, заяви още Будакова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...