Quantcast
Новини Пловдив » България » Стефан Янев за санкциите от САЩ: Изключително тревожно и унизително
България Важно Политика

Стефан Янев за санкциите от САЩ: Изключително тревожно и унизително

Стефан Янев отложи заседанието на кабинета.

„Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентите органи на държавната власт очевидно не са преприели нищо ефективно до момента“. Така премиерът Стефан Янев коментира наложените санкции от САЩ преди началото на свикания от него Съвет по сигурността.

Тема на заседанието е „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

Според него тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на копупционната среда.

„Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение“, допълни Янев.

Според него наложените санкции от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. И че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници.

По думите му корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна.

„Няма как да имаме просперираща икономика, стабилна политическа система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За целта е необходимо консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Няма как да се случи без промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи“, каза Янев.

По думите му политиката на държавата трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

„В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата, задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е да даде пример, че процесите в България може да се случват по правилен начин, така че да се върне надеждата за хората за по-добър живот“, допълни още служебният премиер.

Във връзка със санкциите от САЩ (срещу шестима българи и 64 юридически лица по закона „Магнитски“) премиерът заяви, че държавните дружества трябва да бъдат предпазени от налагането на финансови санкции. За целта е необходимо да предотвратим банковите трансакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества, заяви служебният премиер.

Той изтъкна необходимостта от разработването на правила за поведение на българските банки в ситуация като тази в момента и в изпълнение на Закона за кредитните институции.

Според него в дейността на Съвета по сигурността има констатирани проблеми. „На първо място този съвет трябва да провежда редовни и извънредни заседания, като редовните следва да бъдат не по-малко от едно заседание на три месеца. Те се свикват по решение на министър-председателя и този принцип не е бил спазван до момента най-малко през последните две години“, каза още служебният премиер./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...