Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Цалапица дава курбан за Спасовден
Православен календар Празникът Регион Родопи

Цалапица дава курбан за Спасовден

Цалапица ще отбележи Спасовден с курбан, съобщават от кметството в селото. На 10.06.2021 г. от 12:30 часа в параклиса „Св. Спас“ на ул. „Дунав“ с. Цалапица по случай Спасовден отец Васил ще отслужи литургия и ще бъде раздаден курбан за здраве.

Дарители за курбана са г-н Йордан Томбаков, г-н Петър Динков и кметът на селото г-н Ивайло Данаилов.

Легендата гласи, че когато сме били под турско робство селото било често нападано и разграбвано, тъй като се намира на много важен за онова време кръстопът.

Цалапица е била оградена от всички страни с канали, а на върха на могилата Чернота е имало наблюдателница. Когато наближавали разбойници или турски войски, наблюдателят биел камбана от върха на хълма и селяните се прибирали на безопасно място отвътре на рова. Но с времето разбойниците разбрали, че хората са предварително подготвени. Намерили и направили засада на наблюдателницата, а момчето горе, казвало се Спас, успяло да бие камбаната и да побегне. Малко преди да стигне и прескочи рова Спас бил уловен, убит и овесен с краката на горе. На лобното място е построен параклис и кръстен на „Св. Спас“. Параклисът все още съществува и се намира в частен имот на ул. „Дунав“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...