Quantcast
Новини Пловдив » България » Военен дрон откри мястото, където е паднал МиГ-ът снощи край Шабла
България Инциденти

Военен дрон откри мястото, където е паднал МиГ-ът снощи край Шабла

Военният дрон Кадър: Пан.бг

Военен дрон – безпилотен летателен апарат Aerosonde Mk 4.7 на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) е локализирал районът, където снощи, малко след полунощ, е паднал изтребителя МиГ-29 на родните ВВС, съобщава специализираният сайт Pan.bg.
Дронът открил маслени петна в морето на 11 километра от брега край Шабла.
Впоследствие натам е насочен вертолет AS565MB Panther, който открива във водата парчета от самолета и спасителна жилетка.
След това към мястото са изпратени кораби на ВМС – корветите „Бодри“ и „Решителни“, минният ловец „Цибър“, спасителен кораб 224 „Протео“ и водолазен катер.
„Няма информация за точното място, където снощи изтребителят се е разбил край Шабла, но е ясен районът“, уточни по-рано служебният министър на отбраната Георги Панайотов. „Няма и информация дали пилотът е катапултирал“, допълни той.
„Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал. Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един радиосигнал и той излъчва едни радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта.
Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае, че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране. Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно“, коментира служебният военен министър, който пътува за мястото на инцидента.
Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00 ч.45 мин. Там се провеждаше тактическо учение с бойни стрелби „Шабла 21“, което вече е прекратено.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...