Quantcast
Новини Пловдив » България » Военният министър за падналия МиГ: Нещо внезапно се е случило!
България Важно Инциденти

Военният министър за падналия МиГ: Нещо внезапно се е случило!

Няма информация за точното място, където снощи изтребителят МиГ-29 се е разбил край Шабла, но е ясен районът. Няма и информация дали пилотът е катапултирал, допълни той. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БНР.
„Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал. Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един радиосигнал и той излъчва едни радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта.
Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае, че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране. Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно“.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира пред БНР, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.
Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2029-30 година. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“.
Според неофициална информация пилотът не е успял да капитулира.
На място вече са служебният министър на отбраната Георги Панайотов и служебният премиер Стефан Янев.
Спасителна операция на военноморските сили е в ход край Шабла, където български изтребител МиГ-29 е паднал по неизяснени причини по време на учение. Това е станало при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.
Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването на падналия военен самолет. По неофициална информация мястото на инцидента е било локализирано./ПловдивПрес

Още

Майор Валентин Терзиев е пилотът на падналия в Черно море самолет

Отложиха заседанието на кабинета, премиерът Янев и министърът пътуват към района на инцидента

Падналият МиГ-29 е от Граф Игнатиево

Изтребител на ВВС е паднал край Шабла

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...