Quantcast
Новини Пловдив » България » Колко летателни машини на ВВС паднаха от промените насам (летопис)
България Важно Инциденти

Колко летателни машини на ВВС паднаха от промените насам (летопис)

Разбитият МиГ-29 между Голям Чардак и Царимир през 20212 година.
Разбитият МиГ-29 между Голям Чардак и Царимир през 20212 година.

Изтребител на военновъздушните ни сили изчезна по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“. При изпълнение на тренировъчна задача самолет МиГ-29 е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч., съобщават от Министерството на отбраната.

Веднага е започнала операция по търсене, която продължава и в момента. Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването на падналия изтребител. Към 10 ч. беше намерена спасителната жилетка на пилота. Провеждането на тактическото учение е прекратено.

На мястото на инцидента отидоха служебният премиер Стефан Янев и военният министър Георги Панайотов.

От 1989 г е имало няколко подобни инцидента с машини на ВВС. Ето кои са те според справката, изготвена от Агенция „Фокус“.

11 юни 2018 г.

Хеликоптер Ми-17 от авиобаза Крумово пада в района на летището. Загинаха двамата пилоти, а бордният техник беше ранен. Инцидентът стана при тренировка за аварийно-спасителна дейност с единствения ни летящ военнотранспортен хеликоптер от подобен тип.

9 Юни 2017 г.

Вертолет „Пантер“ пада във водите на Черно море край Камчия при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа – капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са настанени за лечение във Военноморската болница във Варна.

26 април 2012 г.

Между селата Царимир и Голям Чардак се разбива самолет МиГ-29УБ. Пилотите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.

29 ноември 2010 г.

Учебен самолет „Пилатус“ от авиобаза Долна Митрополия се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов вземат решение за аварийно кацане в района на летището в 12:35 ч. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.

8 юли 2008 г.

Военен транспортен самолет на Българските военновъздушни сили претърпява инцидент около обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна. След силен порив на вятъра от ляво при кацане самолетът C-27J „Спартан“ удря и чупи лявата си перка.

16 май 2003 г.

Изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на Панагюрище. Самолетът се удря в дърво и експлодира в 13:25 ч. по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът майор Анатолий Полянков загива. Според кметът на Панагюрище Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града, преди да се разбие.

24 юли 2003 г.

Вертолет Ми-17 от авиобаза „Крумово“ се разбива в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загиват командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки.

02 юни 1999 г.

Изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на село Драгомир недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет. Загиват пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов.

16 юли 1998 г.

При лош разчет за кацане и подадена команда от РП за катапултиране старши лейтенант Радостин Велков Димитров катапултира от МиГ-21МФР.

28 януари 1997 г.

Капитан Пламен Тодоров Денков с МиГ-21МФР катапултира подари спиране на двигателя при захода за кацане.

 

Още

Издирват черната кутия на падналия МиГ с водолази и техника

Пилотът на падналия самолет е началник-щаб на ескадрила

Падналият МиГ-29 е от Граф Игнатиево

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...